Polskie mięso z kurczaka spowodowało serię tragedii na Wyspach Brytyjskich! Służby oficjalnie ostrzegają. The Food Standards Agency (FSA), Food Standards Scotland (FSS), Public Health England (PHE), Public Health Scotland i Public Health Wales informują o salmonelli znalezionej w kilku seriach mięsnych produktów mrożonych, w których wykorzystano mięso z Polski. Chodzi o produkty drobiowe - panierowane kawałki kurczaka i gotowe do przyrządzenia piersi drobiowe. Jak pisze "Daily Mail", w ciągu ostatniego roku zatrucie te mogły przyczynić się do śmierci nawet pięciu osób.
NIE PRZEGAP: Kuzyn brytyjskiej księżnej będzie BEATYFIKOWANY! Wielka radość w rodzinie królewskiej
Według Public Health England w jednym przypadku salmonella stała się z pewnością przyczyną śmierci, w czterech kolejnych zatrucie było jednym z czynników składających się na powód zgonu. Odnotowano w sumie 480 przypadków zatruć powiązanych z mięsną aferą, a jedna trzecia pacjentów wymagała hospitalizacji. Ponieważ panierowane kurczaki były popularne wśród dzieci i młodzieży, niemal połowa poszkodowanych to nieletni. O jakie produkty chodzi? The Food Standards Agency ostrzega przed mrożonymi wyrobami z mięsa drobiowego firm SFC oraz Vestey Foods sprzedawane m.in. w Lidlu i Aldi. To m.in. określone serie Chick Inn 32 Jumbo Chicken Nuggets, SFC Chicken Poppets, SFC Take Home Boneless Bucket. Więcej informacji w TYM linku.