Warzywa i owoce sezonowe - tanie i zdrowe. Co jeść jesienią?

2019-11-06 13:32 katk
kobieta z warzywami
Autor: Goran Bogicevic/Shutterstock.com

Choć sklepowe półki są przepełnione produktami z najróżniejszych zakątków świata, to wiadomo, że najlepiej smakują i dostarczą naszemu organizmowi najwięcej cennych wartości, nasze lokalne, sezonowe warzywa i owoce. Po jakie produkty sezonowe warto sięgać jesienią?

Jesień to czas, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na wszelkie infekcje. Dlatego to właśnie teraz najbardziej potrzebuje witamin i składników odżywczych, które pomogą mu się bronić przed zarazkami i chorobami. A najlepiej pomogą mu w tym sezonowe owoce i warzywa. Świeże, pełne witamin i przede wszystkim smaczne. Można je jeść surowe lub przygotować z nich jakieś pyszne dania.

Sezonowe owoce i warzywa i ich właściwości:

  • śliwki - przyspieszają przemianę materii, wspierają układ nerwowy, chronią przed nowotworami (m.in. rakiem jelita grubego)
  • jabłka, gruszki - wspierają odporność organizmu
  • cukinia - wspomaga odchudzanie, wspiera serce, reguluje ciśnienie krwi, spowalnia starzenie, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia odporność,
  • dynia - wspomaga odchudzanie, poprawia wzrok, ma działanie antynowotworowe,
  • ziemniaki,
  • seler,
  • kapusta czerwona,
  • buraki.