Jesień to czas, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na wszelkie infekcje. Dlatego to właśnie teraz najbardziej potrzebuje witamin i składników odżywczych, które pomogą mu się bronić przed zarazkami i chorobami. A najlepiej pomogą mu w tym sezonowe owoce i warzywa. Świeże, pełne witamin i przede wszystkim smaczne. Można je jeść surowe lub przygotować z nich jakieś pyszne dania.
Sezonowe owoce i warzywa i ich właściwości:
- śliwki - przyspieszają przemianę materii, wspierają układ nerwowy, chronią przed nowotworami (m.in. rakiem jelita grubego)
- jabłka, gruszki - wspierają odporność organizmu
- cukinia - wspomaga odchudzanie, wspiera serce, reguluje ciśnienie krwi, spowalnia starzenie, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia odporność,
- dynia - wspomaga odchudzanie, poprawia wzrok, ma działanie antynowotworowe,
- ziemniaki,
- seler,
- kapusta czerwona,
- buraki.