KOBIETA Przepisy kulinarne
SUPER EXPRESS.pl kobieta przepisy kulinarne grzyby Grzyby jadalne blaszkowate. Jak wyglądają? Jak je poznać? Które są najpopularniejsze? [ZDJĘCIA i OPISY]

Grzyby jadalne blaszkowate. Jak wyglądają? Jak je poznać? Które są najpopularniejsze? [ZDJĘCIA i OPISY]

09.09.2014, godz. 08:49
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Smardz jadalny – ma brązowy kapelusz o kształcie jajowatej, nieforemnej główki, pokrytej fałdkami i wgłębieniami. Umocowany na białawym trzonie. Wnętrze owocnika jest puste. foto: SHUTTERSTOCK

Grzyby jadalne blaszkowate. Jak wyglądają i które możesz zbierać? Zapraszamy do obejrzenia naszej galerii!

Które grzyby można zbierać? Które są jadalne?

Grzyby jadalne to te, które pod kapeluszem mają blaszki. Niestety, także niektóre z grzybów trujących także mają takie kapelusze. Dlatego najlepiej zbierać tzw. grzyby rurkowe, czyli te których spód kapeluszy jest gąbczasty. Jedynym wyjątkiem wśród grzybów rurkowych jest borowik szatański. Sposobem na rozpoznanie tego wyjątkowo gorzkiego grzyba jest kolor spodu kapelusza (jest lekko różowy) oraz smak.

INNE PRZEPISY NA GRZYBY >>TUTAJ<<

Zapraszamy do obejrzenia naszej galerii grzybów blaszkowatych. Te, które prezentujemy w galerii, są jadalne. Pod każdym zdjęciem znajduje się dokładny opis grzyba.

Zobacz też: GRZYBY JADALNE. Jak rozpoznać, gdzie zbierać? GRZYBIARZE DO DZIEŁA!

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Źródło: Estera Prugar
Więcej stylu życia
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: