osteoporoza

i

Autor: Getty Images

Cichy złodziej kości

Osteoporoza. Czy istnieją domowe sposoby na leczenie?

Osteoporoza nazywana jest „cichym złodziejem kości”, gdyż najczęściej dowiadujemy się o niej po złamaniu. Aby jej zapobiegać musimy pamiętać o aktywności fizycznej, diecie – urozmaiconej, bogatej w nabiał, witaminę D, białko, owoce i warzywa oraz białko zwierzęce,które zmniejsza utratę masy kostnej. Sprawdź co jeść.

Osteoporoza nazywana jest „cichym złodziejem kości”, gdyż najczęściej dowiadujemy się o niej po złamaniu. Aby jej zapobiegać musimy pamiętać o aktywności fizycznej, już od dzieciństwa, gdyż wzmacnia szkielet. Nie musi to być sport wyczynowy, spacery, maszerowanie czy bieganie jest wystarczające.

Podpora organizmu

Układ kostny stanowi główną podporę dla całego organizmu – tkanek miękkich, chroni organy przed urazami, do niego przyczepione są mięśnie. Umożliwia poruszanie się, jest również magazynem wapnia, fosforu i magnezu. Kości podlegają ciągłej przebudowie – w każdej chwili część ulega resorpcji, a inna odbudowie.

Niedobór witaminy D3

Do prawidłowej budowy i składu kości niezbędne są odpowiednie proporcje składników odżywczych oraz aktywność fizyczna. Wapń i fosfor biorą udział w procesach mineralizacji kości. Kluczową rolę odgrywa witamina D3, która jest niezbędna do rozwoju i wzrostu szkieletu u dzieci i utrzymania prawidłowego funkcjonowania kości przez całe życie, zwiększając mineralizację kości, wchłanianie wapnia w jelitach, zmniejszając wydalanie wapnia przez nerki. Niedobór witaminy D3 zmniejsza wchłanianie wapnia, nie może jej zabraknąć w naszej diecie. Najwięcej witaminy D3 produkujemy w skórze pod wpływem słońca. W okresie jesienno-zimowym musimy pamiętać o odpowiedniej podaży jej z produktów żywnościowych (znajdziemy ją w tłustych rybach, olejach rybnych, jajach, drożdżach). Witamin K wpływa na zwiększenie zawartości wapnia w kościach (znajdziesz ją w jarmużu, szpinaku, sałacie, brokułach, brukselce, wątrobie, jogurtach, jajku.

Kości gubią minerały

W ciągu życia zmienia się aktywność układu kostnego – do 18 roku życia kości szybko rosną, osiągając około 30 roku życia szczytową masę. Po tym czasie kości gubią coraz więcej minerałów, stają się słabsze, zwiększa się ryzyko osteoporozy. Pamiętaj również o odpowiedniej diecie – urozmaiconej, bogatej w nabiał, witaminę D, białko, owoce i warzywa (szczególnie zielone). Białko zwierzęce zmniejsza utratę masy kostnej, zmniejszając tym samym ryzyko złamań. Unikaj żywności przetworzonej, dań gotowych, fast-food, cukru, wędlin z dużą ilością fosforanów (czytaj etykiety), soli, kofeiny (kawa, czarna herbata, napoje energetyzujące), napojów gazowanych. Zapotrzebowanie na wapń zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Dla osób dorosłych jest to 1000-1200 mg wapnia na dobę. Osiągniemy ten poziom zjadając 1 litr mleka, 4 plasterki sera żółtego (120g), 4 jogurty naturalne (po 150g każdy), 1 kg sera białego, 400 g sardynek w pomidorach czy 400 g migdałów. Oczywiście rzadko kto spożywa 400 g sardynek jednego dnia! Łączymy w posiłkach różne produkty bogate w wapń, tworząc urozmaicone menu – z nabiałem, orzechami, strączkami, pestkami słonecznika, kapustą białą, brokułami, natką pietruszki. Domowe sposoby leczenia osteoporozy nie zastąpią wizyty u ortopedy.

Pamiętaj,że :

  1. codzienne picie kawy powyżej 2 filiżanek zwiększa ryzyko złamań kości
  2. wśród nabiału najwięcej wapnia znajdziesz w żółtym serze
  3. szczawiany zawarte w rabarbarze, szczawiu i botwince obniżają wchłaniania wapnia
  4. aktywność fizyczna wzmacnia kości – ruszaj się codziennie
  5. wybieraj codziennie różnorodne produkty – jadłospis musi być urozmaicony
  6. małe rybki jedzone ze szkieletem zawierają dużo wapnia – więcej niż jogurt
  7. jedz codziennie nabiał – to główne źródło wapnia w diecie
  8. swoją dietę skonsultuj z lekarzem rodzinnym.
Zamiast cudu jest grzyb? Rzecznik archidiecezji warszawskiej wyjaśnia tajemnicę cudu w Konstancinie-Jeziornie

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki