Pora na zdrowie: Nie daj się grypie i wiosennemu przesileniu!

2014-02-28 3:00

Nie daj się wiosennemu przesileniu - już dziś zadbaj o odporność. Uchronisz się dzięki temu przed wirusami i przemęczeniem.

Ciężka zimowa dieta powinna pójść w niepamięć. Warto zmienić ją na lżejszą.

Wzmocnienie ze spiżarni

Komponując wiosenną dietę, postaw na tłuszcze. Ale tylko te cenne, jak omega-3 czy omega-6. Szukaj ich w rybach, orzechach i nasionach. Nieocenionym źródłem cennych składników są również jaja - nie tylko ptaków, lecz także ryb. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastąp roślinnymi. Oliwa czy szlachetne oleje ożywią zarówno twoje potrawy, jak i umysł. Wystrzegaj się natomiast cukru - słodycze zastąp domowymi deserami na bazie lekkiego nabiału (np. jogurtu greckiego) czy gorzkiej czekolady.

Zobacz: Jak szybko schudnąć na wiosnę? Dieta warzywna!

Odporność zwiększysz dzięki produktom bogatym w witaminę C. Najwięcej znajdziesz jej nie w cytrusach, ale w kiszonkach.

Ciepło i ruch

Warto wypróbować saunę, która nie tylko rozgrzewa, ale też podnosi nieco ciśnienie oraz zwiększa metabolizm, a to przekłada się na zwiększoną produkcję białych krwinek - naszych własnych ochroniarzy, którzy strzegą naszego zdrowia.

"Ruch to zdrowie" brzmi jak truizm, ale lekarze nie bez powodu namawiają nas na zwiększenie aktywności fizycznej. Jeśli nie czujesz się na siłach, by przebiec maraton, postaw na dłuższe spacery. Nie tylko dotlenisz organizm, lecz także wzmocnisz swoje ciało. Nie rezygnuj nawet, gdy na zewnątrz pada deszcz. Specjaliści twierdzą, że również katar czy inna drobna infekcja nie jest przeciwwskazaniem do ćwiczeń.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki