Przepis na domowe JAGODZIANKI. To wcale nie takie trudne!

2014-07-14 16:43

Z lad cukierni kuszą nas pachnące jagodzianki, ale - jak wiadomo - nic nie dorówna domowym wypiekom. Jak zrobić samemu pyszne jagodziank? Zobacz sprawdzony przepis - to nie może się nie udać!

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

- 500g mąki pszennej

- 250ml mleka

- 50g cukru

- 25g drożdży

- 75g miękkiego masła

-1 płaska łyżeczka soli

- 1 jajko

- skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

- 500g jagód

- 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

1. Lekko podgrzej mleko i wymieszaj je z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Masę przykryj ściereczką i odstawna około 10 minut  w ciepłe miejsce, żeby wyrosła

2. Pozostałą mąkę wsyp do miski i mieszaj dodając resztę cukru i sól. Dodaj do masy jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

3. Wyrób dokładnie ciasto. Nie dosypuj mąki - ciasto powinno być dość rzadkie, ale musi odchodzić od ręki. Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. W tym czasie przygotuj jagody - dokładnie je umyj i wymieszaj z cukrem pudrem.

5. Przełóż wyrośnięte ciasto na blat i uformuj z niego wałek. Następnie podziel go na 15-16 części. Z każdego kawałka ufrmuj kulkę, rozpłaszcz ją i na środek połóż łyżkę jagód. Na koniec zlep dokładnie brzebi ciasta i uformuj kształt bułeczki.

6. Gotowe bułeczki ukłóż na blaszce wyłożonej papierem. Pamiętaj, żeby zostawić dość miejsca między bułeczkami, bo one wyrosną.

7. Zostaw bułeczki jeszcze przez kilka minut i podgrzej w tym czasie piekarnik. Ustaw go na 180 stopni.Jeśli chcesz, żeby jagodzianki się zarumieniły, posmaruj je jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka.

8. Włóż blachę z bułeczkami do piekarnika i piecz około 20 min.

9. Jagodzinaki są gotowe. Można je teraz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki