Przepisy na przetwory: Wino z bananów i pomarańczy

2011-09-25 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne wino z bananów i pomarańczy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki wina z bananów i pomarańczy.

Wino z bananów i pomarańczy
Koszt: 23 zł

Składniki: 1 kg bananów, sok z 8 dużych pomarańczy, 0,5 kg winogron, 1,1 kg cukru, drożdże winiarskie Burgund, 1/2 paczki pożywki, dopełnić letnią przegotowaną wodą do 4,5 litra

Sposób przygotowania: Banany i winogrona pokroić i wsypać do gąsiora. Wlać sok z pomarańczy. Wodę wraz z rozpuszczonym cukrem zagotować, ostudzić i wlać do gąsiora. Pożywkę rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody, następnie wlać do gąsiora. Wszystko razem zamieszać, dolać drożdże i zatkać. Fermentować w butli zamkniętej korkiem z rurką fermentacyjną. Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki