Książka Ryby

i

Autor: Radoslaw Ślusarczyk

Ryby na każdy dzień. Co przygotować na obiad czy kolację

2019-11-12 7:52

Karp w galarecie czy śledzik w oleju – bez tych dań nie obędzie się Wigilia. Ale ryb nie można jadać tylko od święta. Lekarze i dietetycy są zgodni, że są one zdrowe. Zalecają ich spożywanie kilka razy w tygodniu, ale czy tak jest? Tę wiedzę znajdziesz w książce „Ryby”, która ukazała się w serii SuperHobby wydawnictwa TIME S.A. A w książce przepisy na świąteczne i codzienne dania oraz informacje niezbędne do ich przygotowania.

W publikacji „Ryby" autorka wyjaśnia, dlaczego warto je jeść, ale też odpowiada na wiele ważnych pytań, takich jak:

Czy słodkowodne mają takie same wartości jak morskie ryby?
Których ryb lepiej unikać lub ograniczyć ich spożycie, a które jadać częściej? Jaka jest prawda o rybach hodowlanych?
Jak kupować ryby świeże (jak rozpoznać, że są świeże), mrożone, wędzone, z dużych pojemników, w puszkach, słoikach, na tackach – co sprawdzać na etykietach i o co pytać sprzedawcę? Jak je przechowywać?
Jak sprawiać świeże ryby?
Co robić, żeby w kuchni nie pachniało rybą oraz jak zniwelować zapach – w powietrzu, na dłoniach, podczas obróbki termicznej i przy odgrzewaniu?
Jak samemu uwędzić rybkę, a jak przyrządzić na później (np. w słoiku)?
Które ryby są dobre do pieczenia w piekarniku, grillowania, smażenia, a które można gotować na parze?
Jak odgrzewać ryby (czy można np. w mikrofali?), by nie było przykrego zapachu?
Jakie marynaty są najlepsze do ryb i jakie przyprawy?
Z czym serwować rybki – jakie dodatki najbardziej pasują i jakie sosy?
Które potrawy z ryb lubią wino, a które kieliszek wódki?
W książce „Ryby” ponadto jest wiele sprawdzonych przepisów na smaczne, aromatyczne i urozmaicone dania z ryb słodkowodnych oraz morskich:

  1. przystawki, sałatki, zupy, ryby w roli dań głównych, pasty, pulpeciki, kotlety;
  2. ryby smażone, gotowane, w tym na parze, pieczone – także na ruszcie, kamieniu, wędzone, faszerowane;
  3. w śmietanie, oliwie/oleju, occie, w galarecie, w cieście itp.
  4. przetwory z ryb.

  

Książkę "Ryby" można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki