Wykorzystaj dary lasu

2010-07-05 4:00

Czarne jagody powinny zagościć na stole każdego seniora, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Najlepiej podać je w postaci smacznych jagodzianek, których smak doskonale pamiętamy z czasów dzieciństwa.

Jagodzianki

składniki:

l 3 szklanki maki l 1 szklanka cukru l 1 op. cukru waniliowego l 1 szklanka mleka l 5 dag droż-dży (1/2 op.) l 1/2 kostki masła lub margaryny l pół kg jagód l 4 jaja l 1 żółtko l cukier puder do posypywania

sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z łyżką mąki i łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajka z pozostałym cukrem i mąką. Wsypać cukier waniliowy. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło i drożdże. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie, zrobić z ciasta wałek, pokroić na krążki, każdy nieco spłaszczyć i na środek nakładać po łyżce jagód, wymieszanych z cukrem i nieco przyprószonych mąką. Uformować bułeczki, każdą posmarować żółtkiem. Jagodzianki piec w temp. ok. 180 st. C, ok. 20-30 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Zupa kukurydziano-selerowa przepis pani Haliny Czaplickiej z Dobiegniewa składniki: l puszka kukurydzy l 2 szklanki pokrojonego selera l 2 łyżki mąki l szklanka mleka l po pół strąka zielonej i czerwonej papryki l pół szklanki startego żółtego sera l mała puszka koncentratu pomidorowego l sól, pieprz, mielona papryka sposób przygotowania:

Posiekaną paprykę i cebulę, kukurydzę i seler zalać w garnku zimną wodą. Dodać koncentrat, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i podgrzewając na małym ogniu, powoli dodawać mleko. Połączyć z zupą, dodać ser i paprykę.

Koszt ok. 14 zł Halina Czaplicka

Chrupiące krokiety przepis pani Elżbiety Soćko z Piszczaca składniki: l 70 dag ugotowanych ziemniaków l 2 żółtka l 2 jajka l łyżka masła l po 3 łyżki mąki i tartej bułki l gałka muszkatołowa l olej l sól sposób przygotowania:

Ciepłe ziemniaki przepuścić przez prasę i zagnieść z masłem i żółtkami. Doprawić solą i gałką i wyrobić na jednolitą masę. Uformować wałek grubości 2 cm i pokroić go na 4-centymetrowe kawałki. Obtoczyć je w mące, w jajku i w bułce. Smażyć na oleju na złoto.

Koszt ok. 7 zł Elżbieta Soćko

Ciasteczka ryżowe przepis pani Krystyny Błażewicz z Januszkowic składniki: l paczka kleiku ryżowego l kostka margaryny l 3 jaja l szklanka cukru l 4 łyżeczki wiórków kokosowych l cukier waniliowy l łyżeczka proszku do pieczenia sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem zrobić w kulkach wgłębienia i włożyć do nich po kawałku orzecha włoskiego lub odrobinie dżemu. Piec około 15 minut w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza.

Krystyna Błażewicz Koszt ok. 10 zł

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki