WEEKEND MAJOWY 2012. GRILLOWANIE z zakonnikami. Ks. Jurczuk zdradza PRZEPISY na KOCIOŁEK KSIĘDZA, ANIELSKIEGO kurczaka, PRZYSMAK zakonnika

2012-04-28 20:29

Według ks. Stanisława Jurczuka (55 l.) z archidiecezji warszawskiej grillowanie to sztuka. Od wieków znali ją mnisi. Dlatego na długi majowy weekend radzi przygotować grilla według zakonnej kuchni.

- Lubię grillować i eksperymentować przy tym z potrawami - mówi ks. Stanisław Jurczuk, na co dzień opiekun chorych dzieci. Jego Kociołek wszyscy zjadają ze smakiem. Przepis wydobył od starego zakonnika, kiedy sam był klerykiem. - To prosta potrawa - zachęca. Z kolei recepturę Kurczaka w anielskim sosie dostał od sióstr zakonnych. Ks. Jurczuk przypomina też, by przed rozpoczęciem jedzenia grillowanych pyszności koniecznie zrobić znak krzyża.

Kociołek księdza

- główka kapusty
- kilogram ziemniaków
- pęczek włoszczyzny
- 35 dkg boczku wędzonego lub surowego
- przyprawy do kapusty - 2 łyżki
- sól, pieprz według uznania
- szklanka wody

Wszystko rozdrabniamy i po kolei wrzucamy do kociołka, doprawiamy i gotujemy ok. 1 godz na grillu.

Anielski kurczak

- piersi z kurczaka lub udka - 600 g
- okrągły ser pleśniowy
- sól, pieprz, zioła do kurczaka
- 1 kg ziemniaków (ugotować w łupinach i grillować 10-15 minut zawinięte w srebrną folię z czosnkiem i tymiankiem)

anielski sos
- masło - 1 łyżka
- pół sera pleśniowego
- sól, pieprz - 4 łyżki
- olej słonecznikowy - 4 łyżki

Piersi kroimy, udka nie. Obtaczamy w przyprawach. Macerujemy pół godziny. Później grillujemy, a pod koniec kładziemy na mięso plasterki sera pleśniowego. Anielski sos - dodajemy śmietanę i pół sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, mieszamy, chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał. Polewamy sosem mięso. Podajemy pieczone ziemniaki.

Przysmak zakonnika

- karkówka - 600 gramów
- ząbek czosnku - 4 sztuki
- papryka czerwona - 3 sztuki
- śmietana 30 proc. - szklanka
- papryczka chilli - 1 sztuka
- pęczek pietruszki - 1 sztuka
- tymianek - 1 łyżka

paprykowy sos
- masło - 1 łyżka
- sos z papryki chili, sól, pieprz - 4 łyżki
- olej słonecznikowy - 4 łyżki

Mięso kroimy, mieszamy z czosnkiem, oliwą i tymiankiem. Odstawiamy na pół godziny. Grillujemy na dużym ogniu. Kroimy papryki. Siekamy pietruszkę, posypujemy nią mięso pod koniec grillowania. Paprykowy sos - śmietanę mieszamy z sosem z papryki, chwilę gotujemy, by całość zgęstniała. Karkówkę polewamy sosem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki