MAGDA GESSLER

i

Autor: Engelbrecht MAGDA GESSLER

Przepisy Magdy Gessler na ostatki

2016-02-08 19:00

Ostatki coraz bliżej i zgodnie z tradycją przygotuj pyszne jedzenie na ostatni dzień karnawału. Przygotowują się do ostatków, sięgnij po przepisy Magdy Gessler! Z pewnością zachwycisz swoich gości pysznym przekąskami. Oto najlepsze pomysły na jedzenie według Magdy Gessler.

Śledź w kremie z mleczu

Składniki:

Filety śledziowe (5 szt.);
olej słonecznikowy 0,5 l;
1 cebula;
1 cytryna

Krem:

szklanka majonezu;
pół szklanki kwaśnej śmietany;
mlecz ze śledzia 2 szt.;
łyżka octu spirytusowego;
pieprz

Sposób przygotowania:

Filety zalać olejem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i obraną ze skóry i pokrojoną w plastry cytrynę. Połączyć majonez, śmietanę i przetarty przez sito mlecz, doprawiając pieprzem i octem. Filety układać na talerzu, polać kremem z mleczu i dekorować cząstką cytryny i gałązką kopru.

Sałatka śledziowa poznańska

Składniki:

Filety ze śledzia w oleju (4 szt.);
5 ziemniaków sałatkowych;
5 jajek;
2 ogórki konserwowe;
4 łyżki majonezu;
pęczek natki pietruszki;
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, następnie ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę. Jajka ugotuj na twardo (1 odłóż, bo będzie dekoracją), ostudź i pokrój w kostkę. Pokój w kostkę śledzie i ogórki. Posiekaj natkę. Starannie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Najlepiej smakuje schłodzona!

Smacznego!

Zobacz: Śledzik na ostatki. Przepisy na śledzika

Przeczytaj też: Śledzik 2016 - ostatni dzień ostatków. Kiedy wypada, co to za dzień

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki