Dieta przeciw trądzikowi - co jeść, aby nie mieć pryszczy

2011-07-13 19:30

To co jemy różnie działa na naszą cerę. Niektóre produkty szybciej niż inne wywołują np. trądzik. Które? Co jeść, a czego lepiej unikać, jeśli mamy problemy z cerą lub jeśli nie chcemy mieć pryszczy? Oto kilka podpowiedzi.

Badania dermatologów z RMIT University w Melbourne, wykazały, że spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym poprawia wygląd skóry. U osób, które miały trądzik i zostały poddane badaniom, trądzik zmniejszał się i nie pojawiało się więcej wykwitów ani stanów ropnych. Wszystko dzięki specjalnej diecie z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Tłuszcz, który odkłada się w naszych porach musi jakoś się wydostać - pojawiają się pryszcze.

Co jeść, aby nie mieć pryszczy

produkty o najniższym IG: jabłka, pomarańcze, maliny, gruszki, sałata, kapusta, pomidory, brokuły, chude mleko i sery, chleb gryczany i pumpernikiel, pełnoziarniste makarony, fasola, soja, kasze i ziarna, jogurty, orzechy.

Czego lepiej unikać

produkty o wysokim IG: suszone banany, arbuzy, daktyle, rodzynki, mango, bób gotowany, smażone ziemniaki, frytki, białe pieczywo, słodkie produkty śniadaniowe (płatki), ryż prażony, słodycze, napoje gazowane, żelki, piwo.

JAK IG wpływa na nasz organizm

Produkty z wysokim indeksem glikemicznym powodują szybkie wydzielanie glukozy, co pośrednio wpływa na zwiększenie uczucia głodu, dlatego jemy więcej i częściej. Dodatkowym minusem jest to, że tyjemy! Dlatego tak znana jest dieta niskoglikemiczna, która sprzyja odchudzaniu.

Patrz też: Jak szybko schudnąć - dieta Montignaca - 2 kg w 7 dni

Wpływ na poziom glukozy we krwi ma także szybkość jedzenia! Im szybciej jemy tym szybciej glukoza wydziela się do krwi.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki