Jak powinien wyglądać koszyczek wielkanocny? Jak i czym udekorować święconkę?

2015-03-16 18:00

Długo oczekiwana Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy w świątecznych koszyczkach. Warto wiedzieć, jak przygotować idealną święconkę na ten szczególny moment. Ślicznie ozdobiony koszyczek to nieodłączny element tradycji, który cieszy oko w trakcie świąt. Sprawdź, jak należy ozdobić święconkę, żeby nie była kiczowata i tandetna!

Jedną z wielkanocnych tradycji jest ozdabianie święconki, czyli świątecznego koszyczka na pokarmy. Stojąca na stole, ślicznie udekorowana święconka nie tylko cieszy oko, ale także daje poczucie dumy. Zastanawiasz się, jak ozdobić swój koszyczek wielkanocny? Najpierw włóż do niego białą, uprasowaną serwetkę. Następnie pomiędzy wiklinę włóż bazie, bukszpan lub kwiaty. Uchwyt koszyczka możesz przyozdobić wstążką w jasnym kolorze (najlepiej żółtym lub białym). Wskazane jest także zawiązanie uroczej kokardki. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić z przepychem. Zbyt duża ilość dekoracji może być wręcz kiczowata. W koszyczku koniecznie muszą się znaleźć: pisanki, chleb, wędliny, sól, ciasto, chrzan oraz baranek np. z wosku pszczelego lub z cukru. Na koniec pamiętaj, aby przykryć pokarmy drugą białą serwetką.

Zobacz też: Naturalne sposoby MALOWANIA pisanek [5 SPOSOBÓW]

Zapisz się: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki