Jak zrobić faworki, by były miękkie i puszyste?

i

Autor: Shutterstock Jak zrobić faworki, by były miękkie i puszyste?

Tłusty czwartek 2024

Moja babcia nauczyła mnie, aby do faworków dodawać ten jeden składnik. Dzięki faworki są puszyste i mięciutkie. Sekretny składnik na smażenie faworków

2024-01-09 13:28

Dodaj ten składnik do ciasta, a faworki wyjdą idealnie puszyste i mięciutkie. W tym roku tłusty czwartek będziemy obchodzić 8 lutego. Tego dnia wszystkie słodkie grzeszki zostaną nam wybaczone. W Polsce w tłusty czwartek i przez cały okres karnawał je się faworki. To proste, smażone na smalcu słodkości. Moja babcia zdradziła mi swój przepis, który w naszej rodzinie wykorzystywany jest od pokoleń. Dzięki temu jednemu składnikowi faworki są idealnie miękkie i puszyste. Zobacz przepis na faworki.

Faworki idealne na tłusty czwartek. Dzięki temu zawsze są idealne

Sekret faworków zależy przede wszystkim od ciasta. Aby były one idealnie kruche potrzebne są dobre składniki i prawidłowe wyrabianie. Kruchość ciasto zyskuje dzięki zawartości powietrze. Zanim je rozwałkujesz spróbuj przez chwilę poubijać je wałkiem. Dzięki temu ciasto się napowietrzy, a usmażone faworki będą kruche. Pamiętaj, że im cieńsze ciasto, tym lepsze faworki. Chrust to smakołyk, który powinno się smażyć w głębokim tłuszczu. Najlepiej sprawdza się smalec. Alkohol dodawany podczas wyrabiania ciasta ma sprawić, że podczas smażenie faworki nie będą chłonąc zbyt dużej ilości tłuszczu. 

Zobacz także: Kucharka zdradziła mi sekret chrupiących faworków. Moje faworki rozpływają się w ustach. Sposób na smażenie faworków w tłusty czwartek

Moja babcia dodawała ten składnik do faworków za każdym razem. Po smażeniu są mięciutkie oraz puszyste

W niektórych regionach Polski faworki robi się bardziej puszyste. To nieco inna wersja tradycyjnego chrustu. Są one równie pyszne i rozpływają się w ustach. Moja babcia zdradziła mi swój sekret na puszyste faworki. Podczas wyrabiania ciasta dodaje się do niego łyżkę stołową proszku budyniowego o smaku waniliowym. W przepisie mojej babcie jest także 200 g kwaśniej śmietany. Takie połączenie sprawia, że faworki po usmażeniu są puszyste i mięciutkie. W smaku w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Od kiedy zaczęłam w ten sposób robić faworki w moim domu, to znikają one z półmisków w mgnieniu oka. 

Sonda
Wolisz faworki smażone na smalcu czy oleju?
Otwarcie nowej zajezdni tramwajowej w Olsztynie
Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki