Sok z brzozy czyni cuda

2010-07-01 3:00

Sok z brzozy najłatwiej pozyskać wiosną, gdy pączki stają się nabrzmiałe, ale jeszcze zanim urosną liście. Sok ma lekko cierpkawy smak, dlatego można dodać do niego odrobinę miodu.

Jest bogaty w kwasy organiczne, m.in. cytrynowy i jabłkowy, garbniki, mikroelementy takie jak potas, wapń, miedź, żelazo, fosfor. Zawiera niewielką ilość cukrów, glukozy i fruktozy. Jest uważany za prawdziwy eliksir zdrowia, zwłaszcza dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych, tych, którzy jedzą dużo tłuszczów zwierzęcych, na wątrobę i żołądek działa wręcz zbawiennie. Poza tym można go pić podczas infekcji wirusowych, gdyż skraca czas choroby. Powinny go stosować osoby decydujące się na diety oczyszczające.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki