Zbilansowana dieta pomoże wyleczyć trądzik

2015-03-11 12:00

Nieprawidłowa dieta może być przyczyną trądziku. Jakie produkty należy ograniczyć i czego powinno się unikać? Oto odpowiedź!

Trądzik młodzieńczy jest problemem wielu nastolatek. Jego przyczyną są zmiany hormonalne, zachodzące w okresie dojrzewania. Nie wszystkie dziewczyny wiedzą, że pomóc może dobrze zbilansowana dieta. Co powinno się jeść, a czego unikać w czasie walki z trądzikiem? Oto odpowiedź!

Co jeść, żeby wyleczyć trądzik?

Istnieje powszechne przekonanie, że spożycie tłuszczów ma wpływ na "tłustą" cerę. Nic bardziej mylnego. W diecie nie powinno zabraknąć olejów roślinnych, szczególnie tych bogatych w kwasy omega 3. Tłuszcze są bardzo ważne, ponieważ posiadają właściwości przeciwzapalne. Przy trądziku powinno się jedynie ograniczyć spożywanie produktów, zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Są to m.in: biały chleb, fast foody, słodycze, czekolada.

Trądzik nasila się wraz z niedoborem cynku w organizmie. Wskazane jest jedzenie wołowiny, drobiu oraz jaj. Zawarty w nich cynk jest najbardziej przyswajalny. Również produkty zbożowe (np. pieczywo razowe) zawierają dużo cynku. Niestety, obecność fitynianów ogranicza wchłanianie tego pierwiastka. Zalecane jest przyjmowanie tabletek z glukonianem cynku jako suplementu diety. Aby jednak cynk dobrze przyswajał się w organizmie, należy ograniczyć picie napojów z kofeiną.

Zobacz też: Trwa walka z DIETĄ BEZGLUTENOWĄ! Czy słusznie?

Najważniejsze jest jednak, aby zrozumieć, czym jest zbilansowana dieta. Trzeba pamiętać o spożywaniu warzyw i owoców. W dobie fast foodów, przetworzonej żywności i słodkich napojów bardzo ciężko jest pamiętać o prostych zasadach zdrowego odżywiania.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki