Ristorante Caponata Siciliana zamknięta po Kuchennych Rewolucjach. Nawet Gessler nie pomogła [OPINIE, MENU]

2021-03-26 8:30 alig
Ristorante Caponata Siciliana po Kuchennych Rewolucjach. Nawet Gessler nie dała rady [OPINIE, MENU]
Autor: Ristorante Caponata Siciliana, Facebook, AKPA Ristorante Caponata Siciliana po Kuchennych Rewolucjach. Nawet Gessler nie dała rady [OPINIE, MENU]

Ristorante Caponata Siciliana to nowa nazwa lokalu "Na Okrągło" na warszawskiej Pradze-Południe. Knajpa przeszła Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler, a my postanowiliśmy sprawdzić, czy pomogły one właścicielom lokalu w zdobyciu klientów, których wcześniej było jak na lekarstwo. Zobacz, czy warto będzie odwiedzić tę włoską restaurację, gdy rząd zniesie w końcu panujące obostrzenia. Ristorante Caponata Siciliana - jakie opinie, jakie menu?

Ristorante Caponata Siciliana. Wcześniej "Na Okrągło"

Magda Gessler już od kilkunastu lat ratuje upadające lokale. Tym razem postanowiła przeprowadzić rewolucję w restauracji "Na Okrągło", która mieści się na warszawskiej Pradze-Południe przy al. Stanów Zjednoczonych. Lokal na parterze jednego z wieżowców prowadzi trzech przyjaciół - Tomasz, Łukasz i Michał. Co ciekawe, z całej trójki tylko Michał ma jakiekolwiek doświadczenie w pracy w gastronomi. Przez kilka lat był kucharzem. Jak podaje stacja TVN, "zielony w tej branży Łukasz został pizzermanem, a Tomasz zajął się finansami".

NIE PRZEGAP: Magda Gessler TOTALNIE przegięła. Ceny jej produktów zwalają z nóg. Słoik zupy za... 60 ZŁOTYCH?

W lokalu "Na Okrągło" mężczyźni serwowali przede wszystkim pizze, pasty i burgery, do których Magda Gessler miała trochę uwag. Oferowane dania nie znalazły również wielbicieli wśród mieszkańców Warszawy. Ze względu na niskie obroty, mężczyźni zaczęli szukać oszczędności, co odbiło się na jakości wykorzystywanych produktów, a tym samym na jakości serwowanych potraw. To z kolei sprawiło, że klienci zaczęli omijać lokal szerokim łukiem.

Uratować restaurację przed sięgnięciem dna mogła więc tylko Magda Gessler, która pomogła już niejednej knajpie. Znanej restauratorce nie do końca smakował jednak jedzenie, które oferowali klientom. Na pierwszy ogień poszedł smakowicie wyglądający burger, który okazał się za słodki! - Ktoś zwariował tu z cukrem. (…) Wszystko byłoby dobrze, gdyby ktoś tutaj nie oszalał na punkcie cukru. Wszystko jest tak słodkie, jakby po prostu nie mógł się rozstać ze swoją epoką dzieciństwa. Jest mi niedobrze od tego jedzenia - skomentowała danie Magda Gessler.

Restauratorka ma za sobą już ponad 250 przeprowadzonych rewolucji i wydaje się, że nie ma dla niej rzeczy niemożliwych. Postanowiła pomóc właścicielom „Na Okrągło” stanąć na nogi. - Mam ochotę się nimi zająć, żeby stworzyć coś wyjątkowego - powiedziała Magda Gessler i zabrała się do pracy.

Ristorante Caponata Siciliana. Jakie menu?

Na początek zmieniła nazwę restauracji. Oszczędne "Na Okrągło" stało się prawdziwie włoską knajpą "Ristorante Caponata Siciliana". W lokalu zagościło prawdziwe słońce Sycylii w postaci soczystych pomarańczy! Zaczęły królować kolory niebieski, pomarańczowy i biały, które przywoływały obrazy prosto z gorącej sycylijskiej plaży. Flagowym daniem restauracji przestały być pasty i burgery, a ich miejsce zajęła polędwica wołowa marynowana w pesto oraz caponata.

Magda Gessler wróciła do lokalu po siedmiu tygodniach, by sprawdzić, czy rewolucja przyniosła oczekiwane skutki. Restauratorka spróbowała dań:

  • Caponata
  • Sycylijska pomidorowa
  • Parmigiana na focacci
  • Polędwica w pesto

Niestety miała sporo zastrzeżeń do podanego jedzenia i mimo szczerych chęci rewolucja okazała się nieudana.

Warto zwrócić uwagę, że "Kuchenne Rewolucje" w lokalu na Pradze-Południe, które mogliśmy oglądać na antenie TVN 25 marca 2021, odbyły się... pod koniec roku 2019! W międzyczasie do Polski przyszła pandemia koronawirusa, która skutecznie rozprawia się z branżą gastronomiczną. Czy restauracji Ristorante Caponata Siciliana udało się przetrwać?

Ristorante Caponata Siciliana Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler
Autor: Instagram, caponata_pl screen Instagram, caponata_pl

Ristorante Caponata Siciliana: opinie, menu, ceny

Opinie na Google lokal otrzymywał całkiem niezłe.

"Zapiekanka z bakłażana po prostu obłędna! Wybraliśmy się na niedzielny obiad i był to chyba najlepszy wybór jakiego mogliśmy dokonać! Polecam!" - napisał Dawid.

"Pizza - jedna z najlepszych w Warszawie. Burrata genialna. Tak trzymajcie!" - skomentował Łukasz.

ZOBACZ TEŻ: Warszawa. Paradował z penisem na wierzchu. W aptece zadano mu jedno pytanie. MAMY ZDJĘCIE!

Nie obyło się jednak bez opinii niezadowolonych klientów.

"Jedzenie przyjechało zimne, ale to nie problem, można podgrzać. Problem był taki, że po podgrzaniu nie nadawało się do jedzenia. Miałam wrażenie, że było nieświeże" - napisała Magda.

Postanowiliśmy sprawdzić, czy restauracja nadal funkcjonuje. Ku naszemu zaskoczeniu strona facebookowa restauracji zniknęła, a ostatni wpis na Instagramie jest z czerwca 2020 roku. Co prawda, w menu dostępnym w aplikacji Uber Eats są pizze (29 zł), makarony (23-29 zł), dwie zupy (po 13 zł) oraz Parmigiane na focacci (23 zł), ale pojawia się informacja, że zamawianie jest obecnie niedostępne. Nie działa również telefon podany na stronie internetowej restauracji. Co więcej, w miejscu, gdzie mieściło się Ristorante Caponata Siciliana jest już zupełnie inna knajpa! Teraz można wybrać się tam na pyszne domowe jedzenie do Flora Caffe.

Nowe obostrzenia 27.03 - 09.04
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE