W podróży przyda Ci się przerwa – przystanek: kawa

2021-09-13 0:00

Wrzesień to w Polsce tradycyjnie koniec sezonu urlopowego i czas powrotu dzieci do szkół. Wielu z nas wyruszy w podróże służbowe. Na pewno też będziemy jeszcze wykorzystywać weekendy, by odetchnąć na łonie natury. Jeśli w podróż zamierzamy wybrać się własnym samochodem – nie zapominajmy o robieniu przerw w trasie! Dlaczego to takie ważne?

W podróży przyda Ci się przerwa – przystanek: kawa

i

Autor: Materiały Promocyjne/ Materiały prasowe Po wypiciu kawy, zawarta w niej kofeina działa na nasz organizm ok. 3godzin.

Jazda samochodem wymaga od kierowcy ciągłego skupienia, świeżego umysłu i szybkich reakcji. Już po dwóch godzinach za kierownicą możemy odczuwać ból szyi i kręgosłupa, spada nam koncentracja i refleks. Aby podróż autem przebiegła bezpiecznie, warto zatrzymać się na stacji paliw, nie tylko w celu zatankowania.

Śpiesz się powoli

Żyjemy w pośpiechu, wciąż za mało nam czasu na rzeczy pilne i ważne. Dobrze widać to także na polskich drogach. Kierowcy, którzy podróżują własnym samochodem, zwykle zatrzymują się na stacjach paliw, by zatankować lub skorzystać z toalety. Nie pozwalają sobie na dłuższą przerwę, by być przed czasem na umówione spotkanie biznesowe, jak najszybciej być w domu czy nie chcąc tracić czasu w drodze na upragniony urlop. To błąd. Podczas długiej trasy zmęczenie fizyczne i psychiczne może zaważyć na bezpieczeństwie podróży. Nie powinniśmy lekceważyć sygnałów, jakie wysyła nam nasz organizm: osłabiona koncentracja, gorszy refleks, opóźnione reakcje, dolegliwości bólowe, drętwienie kończyn czy „zamykające się oczy” to znak, że czas na przerwę. Oprócz uzupełnienia baku paliwem, dobrze byłoby wysiąść z auta, zmienić pozycję ciała lub pójść na krótki spacer. To również dobry moment, aby coś przekąsić czy napić się pysznej kawy!

Przyjemne pobudzenie

Z badań SW Research przeprowadzonych na zlecenie Shell Polska aż 86 proc. respondentów przyznało, że kawę pije codziennie, z czego 62 proc. Polaków wypija „małą czarną” dla jej niezwykłego smaku i aromatu, a 48 proc. ankietowanych zależy na pobudzeniu umysłu i organizmu do działania. Jest w tym dużo racji – obecna w kawie kofeina przyspiesza bicie serca, co sprawia, że do komórek ciała dociera więcej krwi, a wraz z nią, więcej tlenu i składników odżywczych. Ponadto uwalniany jest zmagazynowany w wątrobie glikogen (materiał energetyczny). Oprócz zwiększonej produkcji adrenaliny w organizmie, kofeina podwyższa też poziom hormonów szczęścia m.in. serotoniny! Kawa pobudza również korę mózgową, dzięki czemu lepiej się skupiamy na zadaniu, dłużej jesteśmy skoncentrowani, a mniej zmęczeni czy senni. Zdaniem niektórych naukowców kawa wspomaga też pamięć i logiczne myślenie.

Pyszny zastrzyk energii

Jeśli już zatrzymałeś się na stacji paliw, wyjdź z auta, zrób sobie spacer i porozciągaj mięśnie. Szacuje się, że po ok. 2-3 godzinach jazdy autem powinno się zrobić co najmniej 15-minutową przerwę, a po kolejnych dwóch – półgodzinną. Idealnym miejscem, w którym nie tylko zatankujesz, ale i pozwolisz sobie na chwilę wytchnienia jest stacja Shell. – Dzięki nowemu konceptowi kawiarniano-gastronomicznemu Shell Café w klimatycznej przestrzeni kawiarnianej możesz zaspokoić głód pyszną kanapką marki własnej (wege lub mięsną) bądź zamówić croissanta do aromatycznej kawy palonej – a jest w czym wybierać! – mówi Mikołaj Pawlak, starszy manager kategorii Shell Café, Shell Polska. Na stacjach Shell możemy naładować nasze baterie, delektując się aromatyczną kawą ze świeżo zmielonych ziaren! Do dyspozycji klientów, w tym również do nabycia na stacjach Shell, są 2 autorskie mieszanki certyfikowanych kaw:

ESPRESSO

  • 80% - arabica
  • 20% - robusta

– ciemna, palona, o intensywnym, korzennym smaku, z której przyrządzisz pyszne americano, także w połączeniu z mlekiem;

LUNGO

  • 100% - arabica

– średnio palona, aromatyczna, idealna w smaku.

Obie mieszanki zostały opracowane przez światowej klasy specjalistów i roastmasterów. Mieszanki powstają z pozyskiwanych etycznie surowców i są pakowane w sposób przyjazny środowisku.

DAR Z NIEBIOS

Według pewnej legendy mnisi, którzy chcieli wykorzystać działanie owoców kawowca –rozczarowani ich gorzkim smakiem –wrzucili je do ogniska. Kiedy poczuli zachwycający aromat palonych ziaren, postanowili zrobić z nich wywar! Ponieważ napój nie pozwalał im zasnąć przez całą noc, uznali go za boski dar.

Od ziarenka do aromatycznej kawy

i

Autor: Materiały Promocyjne/ Materiały prasowe Link: https://www.shell.pl/kierowcy/wewnatrz-naszych-stacji/shell-cafe.html

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki