Jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość

i

Autor: Shutterstock.com Jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość

Masowe zatrucie w Szwecji po zjedzeniu mrożonych truskawek z Polski

2018-07-11 12:22

Portal Food Safety News poinformował o masowym zatruciu wirusem zapalenia wątroby typu A w Szwecji. 13 osób (dziewięć kobiet i czterech mężczyzn w wieku od 11 do 92 lat), u których stwierdzono wirusa, konsumowało przed zatruciem mrożone truskawki pochodzące z naszego kraju.

Śledztwo w tej sprawie (po kolejnej informacji o zarażonym obywatelu) wszczęły szwedzka państwowa agencja zdrowia, narodowa agencja ds. żywności i lokalne władze. W toku postępowania ustalono, że w każdym z przypadków zakażenia związane były ze spożyciem deserów lub koktajli owocowych, które zawierały mrożone truskawki z Polski. Okazało się, że istotnie to one są przyczyną zatrucia, o czym poinformowano już polskie władze. Obecnie trwa wycofywanie z obrotu zakażonych truskawek.

Truskawki z Polski sprowadzała firma Skogsmat i Uddeholm AB. Dystrybucją do finalnych odbiorców zajmowała się firma Menigo Foodservice AB. Badający sprawę orzekli, że nie zostanie ona zamknięta ani ukarana grzywną, ponieważ zrobiła wszystko, co należało do jej obowiązków.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A), której inna nazwa to żółtaczka pokarmowa, często nazywane jest "chorobą brudnych rąk". Występuje na całym świecie i jest ściśle związane ze stanem sanitarnym i higienicznym. Źródłem infekcji jest zakażony człowiek, zanieczyszczona woda oraz  żywność. Wirus może przez długi czas utrzymywać się w środowisku przy dużej wilgotności a ginie, gdy zakażona żywność poddawana jest obróbce termicznej w temperaturze 85 stopni Celsjusza przez ok. minutę.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki