Woreczek żółciowy: Problemy, objawy, co robić

2011-07-05 4:00

Tak naprawdę ten gruszkowaty narząd nazywa się pęcherzykiem żółciowym. Służy nam do magazynowania i zagęszczania żółci do czasu, aż będzie potrzebna do trawienia pokarmów. Jeśli przemiana materii szwankuje, w pęcherzyku lub w przewodach żółciowych tworzą się złogi (z cholesterolu lub wapnia), które podrażniając błonę śluzową, mogą doprowadzić do stanu zapalnego. A wtedy woreczek zaczyna się buntować.

Kamienie i zapalenie

Bóle w nadbrzuszu po prawej stronie, pojawiające się często po tłustym posiłku, gwałtowne kurcze o charakterze kolki, promieniujące w kierunku barku, nudności, wymioty, nadmierne pocenie się, zawroty głowy, nierzadko gorączka i dreszcze mogą być sygnałem kamicy żółciowej i stanu zapalnego woreczka żółciowego.

Kamica żółciowa należy do najczęściej spotykanych chorób przewodu pokarmowego. Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna w Polsce. Stan zapalny woreczka żółciowego może też być skutkiem zakażenia innych narządów, np. jelit.

Leczenie kamicy polega głównie na usunięciu kamieni, natomiast stan zapalny pęcherzyka wymaga innych metod, zwykle farmakologicznych.

Dieta i jeszcze raz dieta

Skłonność do stanów zapalnych pęcherzyka żółciowego może być dziedziczna. Wiedząc o tym, przestrzegaj zdrowej diety. To, co jesz, ma tu istotne znaczenie. Jeszcze większe, gdy twój woreczek już zaczyna się buntować.

Masz problemy z woreczkiem żółciowym? Unikaj potraw z warzyw strączkowych, słodkiej kapusty, cebuli i czosnku. Twojemu zdrowiu nie przysłuży się także por, rzodkiewka i rzepa, świeże ogórki, majonez oraz jajka. Dobrze jest także ograniczyć: rosoły, czekolady, spożywanie kwaśnych i niedojrzałych owoców oraz podrobów mięsnych. I koniecznie rzuć palenie.

Zasady, których musisz przestrzegać

- Każdy dzień zaczynaj od śniadania.
- Unikaj mocnej kawy i mocnej herbaty.
- Jedz regularnie, 4-5 posiłków dziennie. Zbyt duże przerwy między posiłkami sprzyjają zastojowi żółciowemu.
- Unikaj smażonych, odgrzewanych potraw. Nie jedz rzeczy zbyt gorących ani zbyt zimnych.
- Wprowadź do swojej diety więcej błonnika - pieczywa wieloziarnistego, kasz, płatków zbożowych, warzyw i owoców.
- Używaj łagodnych przypraw, wspomagających trawienie (np. koperek, pietruszka, majeranek, estragon, bazylia, oregano, melisa, mięta).

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki