RYBA PO GRECKU - PRZEPIS podaje MAGDA GESSLER

2013-03-28 13:31

Magda Gessler radzi, jak zrobić pyszną rybę po grecku, która zachwyci domowników! Zobaczcie przepis Gessler - ryba jest łatwa w przygotowaniu, a smakuje znakomicie!

Magda Gessler radzi, jak przygotować pyszną rybę po grecku.

Czego potrzebujemy:

  • 1 kg fileta z dorsza
  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg pieczonej papryki czerwonej
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg selera
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg cytryny
  • wino białe niesłodkie
  • cukinia
  • bakłażan
  • mąka do panierowania ryby
  • sól, pieprz, kumin, kolendra

Jak przygotować:

Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy aż się zarumieni. W większym garnku smażymy cebulę, gdy ona zmięknie dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kuminy. Potem dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana i znowu dusimy.

Przygotowanie sosu do ryby: Obrane i pokrojone pomidory gotujemy z winem i kolendrą.

Sos dodajemy do podduszonych warzyw i zalewamy całością rybę. Tak przygotowaną rybę należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki