Zupa krem z pomidorów

i

Autor: Shutterstock

Idealne jedzenie na upał. Przepis na zupę krem z pomidorów

2015-08-04 15:00

Zastanawiasz się, co jeść w upał? Najlepszy będzie pyszny krem z pomidorów. To potrawa, która jest łatwa do wykonania i nie trzeba poświęcać dużo czasu na jej przygotowanie! Najważniejszy jest jednak fakt, iż zupa krem z pomidorów zawiera dużo potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjowania w upalne dni.

W czasie upałów zazwyczaj nie czuje się głodu. A przecież jeść też trzeba! Mimo że zapewne nie chce ci się myśleć o gotowaniu, gdy za oknem jest ponad 30 st. C., to jednak powinnaś przygotować na obiad pyszną zupę krem z pomidorów! Dlaczego? Otóż w upalne dni, gdy nasz organizm się poci, to wypłukuje wiele cennych pierwiastków mineralnych, wśród których jest m.in. potas, niezbędny do zachowania równowagi wodno-elektrolitowej. Dzięki kremowej zupie z pomidorów uzupełnisz potas, bo pomidory są jego bogatym źródłem! Do przygotowania zupy potrzebujesz: 1 kg pomidorów, 1/4 szklanki oliwy, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 litry wywaru warzywnego, 1 łyżeczki cukru, sól, pieprz. Przygotowanie: Sparz pomidory i obierz je ze skórki, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż startą cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, zalej wywarem i gotuj 30 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zmiksuj na krem. Gotowe!

Zobacz: Jak radzić sobie w upalne dni? Oto najlepsze sposoby na wysokie temperatury

Przeczytaj też: Co pić w czasie upałów? Jaki napój skutecznie ugasi pragnienie?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany