Kulinarne Potyczki na Politechnice 2019

i

Autor: Łukasz Stepaniuk ekipa Wysp św. Tomasza

Ropa Vieja z Kuby najlepszą potrawą podczas „Cook it off” [WIDEO]

2019-11-21 9:22

W akademiku Gamma w Białymstoku odbyła się druga edycja Kulinarnych potyczek na Politechnice Białostockiej „Cook it off”. Areną zmagań były akademickie kuchnie.

4-osobowe drużyny złożone z dwóch studentów z Polski i dwóch żaków z innych krajów opanowały wszystkie kuchnie w 10 -piętrowym akademiku. W sumie o tytuł najlepszego kucharza walczyło 10 załóg. Studenci przygotowywali kultowe dania ze swoich krajów. W zmaganiach wzięli udział reprezentanci Albanii, Chin, Francji, Hiszpanii, Kuby, Portugalii, Turcji, Wysp Zielonego Przylądka, São Tomé and Príncipe (Wyspy Świętego Tomasza i Książęca) oraz Zimbabwe.

Na ugotowanie posiłku mieli godzinę. Rywalizację na smaki wygrała drużyna reprezentująca Kubę. Jesus, który na co dzień studiuje na kierunku leśnictwo przygotował jedno z najbardziej tradycyjnych dań kubańskich – ropa vieja to kawałki wołowiny z dodatkiem czarnej fasoli, ryżu i manioku.

Na drugim miejscu uplasowała się drużyna w składzie: Rafael (student z Francji), Birhan (z Turcji) i Lucie (z Francji). Wraz ze swoim polskim kolegą przygotowali filet mignon de porc. Na miejscu trzecim zameldował się Akimil, który do Białegostoku przyjechał z Wysp Świętego Tomasza i Książęcej oraz Antonio z Portugalii (studenci Wydziału Inżynierii Zarządzania) przygotowali potrawę caril de frango.

Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej pozwoliły poznać kuchnie świata i zintegrować studentów z różnych krajów. Były też nietypowym sposobem świętowania Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa, który przypada 25 listopada.

Na wydarzeniu z kamera byli Łukasz Stepaniuk i Paweł Jakubowski z Radia Eska