W piątek i sobotę w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbędą się dni otwarte Food Show – kulinarnego święta. Wydarzenie jest okazją do spotkania z mistrzami kuchni, znanymi z blogów, książek kucharskich i programów telewizyjnych. W programie m.in. targi żywności, spotkania z blogerami i mistrzami kuchni, warsztaty, pokazy gotowania, konkursy, degustacje oraz porady z zakresu diety roślinnej.
Kogo spotkamy na Food Show?
Gościem specjalnym będzie Andrzej Polan, wieloletni szef kuchni w prestiżowych hotelach, prowadzący programy kulinarne w TVN i Kuchni+, właściciel restauracji Mała Polana Smaku. W sobotę będzie można zobaczyć jak gotuje! Swój pokaz będą mieli również Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga gotowaniezpasja.pl oraz książek „Kipi kasza” i „Retro warzywa”. Uczestnicy spotkają także Jolantę Kleser, właścicielkę katowickiej Pracowni Smaku i uczestniczkę programu Master Chef.
Co w programie? Uczta dla dzieci, mięsożerców i wegetarian
Dobra wiadomość dla rodziców z dziećmi. Food Show przewiduje dużo atrakcji dla dzieci. W Strefie Dziecka odbędą się m.in. warsztaty „MiksuJEMY. Odkrywamy smaki. Miksujemy je w koktajlach i sałatkach”. Dzieci dowiedzą się, które produkty są naturalnie słodkie, a które słone, kwaśne czy gorzkie, a następnie przygotują z nich kolorowe potrawy. Przy stanowisku fundacji Szkoła na Widelcu będzie można także skorzystać z porad dietetyka.
Dużo miejsca w programie dni otwartych poświęcone będzie nowym trendom kulinarnym i diecie roślinnej. W sobotę o zaletach kuchni wegetariańskiej i wegańskiej opowiedzą Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy bloga medytujemy.pl i książkowych bestsellerów: „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” oraz „Jem (to co) kocham i chudnę”. W sobotę odbędzie się panel dyskusyjny „Zdrowe zamienniki w kuchni roślinnej” i pokaz zdrowej i sezonowej kuchni.
Food Show zgromadzi także najlepsze restauracje, bistra, food trucki itp. Obecność potwierdziły m.in. food truck Wusztzkarry, Petit Bistro, Okiem i Brzuchem, Soupstancja. To największe w Polsce wydarzenie, dotyczące rynku polskiej żywności i kulinariów. Organizatorem jest Grupa PTWP SA.