O której jeść ostatni posiłek – o godz. 18 czy 2-3 godziny przed pójściem do łóżka? Są różne teorie na ten temat. Francuzi i inni mieszkańcy krajów śródziemnomorskich jedzą kolacje, a właściwie obiadokolacje bardzo późno. Są one zwykle dość obfite, często zakrapiane spora ilością wina i mają się dobrze. Jak więc postępować? W nowej książce Kolacje czytelnicy znajdą wskazówki dotyczące przygotowywania zdrowego i smacznego posiłku z produktów dobrej jakości.
Czytelnicy dowiedzą się m.in:
- jakie składniki odżywcze i produkty mogą się znaleźć w kolacyjnym menu, a jakich unikać? Czy jeść węglowodany? Co z potrawami smażonymi,
- jakich połączeń produktów unikać, a jakie są wskazane,
- czy można przekąsić po kolacji, gdy późno kładziemy się spać, a bardzo się nam chce jeść,
- jak sobie poradzić z syndromem nocnego jedzenia (NES), zajadaniem stresu, nocnym podjadaniem,
- jak komponować kolacje będąc na diecie odchudzającej,
- czy do ostatniego posiłku można pić alkohol,
- jak modyfikować kolacyjne menu w zależności od pór roku,
- czym się wspomagać, gdy kolacją za bardzo obciążymy żołądek.
O właściwym komponowaniu kolacji opowiada też w poradniku Agata Lewandowska, dietetyk z prawie 10-letnim doświadczeniem oraz autorka licznych książek o żywieniu
W książce „Kolacje” również można znaleźć blisko 100 przepisów na smaczne, sycące i zdrowe dania na zakończenie dnia, które mogą stanowić inspirację do kulinarnych eksperymentów. Nowy poradnik „Kolacje” kupisz na stronie sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych od 20 listopada br.