Sardynki

i

Autor: Getty Images

Co można jeść po terminie ważności? Lista produktów, które się nie przeterminują

2022-05-31 15:10

Oto cała prawda o jedzeniu, wiele produktów można z powodzeniem spożywać jeszcze długo po terminie ważności. A produkty z puszki np. sardynki nawet 50 lat po zakupie. Zobacz co zjesz po upływie daty ważności.

Wszystkie rzeczy w puszcze można bezproblemowo jeść nawet 50 lat później, wystarczy sprawdzić puszkę,czy nie jest zdeformowana. Nie jedz, jeśli puszka jest:wybrzuszona,zardzewiała,dziurawa,po otwarciu wydzielają się podejrzane gazy. Na eBayu 50 letnie sardynki , jako rarytas, sprzedawane są za krocie. Podobnie proponowane są za ogromne pieniądze w bardzo wysokiej jakości restauracjach. Jajka można zjeść śmiało do dwóch tygodnie po terminie, jeśli oczywiście nie śmierdzą. Podobnie wiele kiełbas suszonych i wędzonych, wszystkie suche prowianty (jak zupy, drugie dania i wszystko do czego dodajemy wodę do re-hydratacji) Zawsze trzeba dokładnie obejrzeć opakowanie, czy nie przepuszcza wilgoci nawet przed terminem. Całość dobrych francuskich dojrzałych serów np. bardzo dojrzały camembert (francuski) co już płynie jest najsmaczniejszy! Wszystkie przyprawy jeśli się tylko nie zlepiły przez wilgoć nadają się do jedzenia.

Lista produktów: Jak długo po terminie są ważne?

Na stronie USA Emergency Supply można przeczytać, że sucha żywność przechowywana hermetycznie, w temperaturze 21 stopni, może być zjedzona w ciągu:

suche fasole: 8-10 latkasza jęczmienna, quinoa, płatki owsiane: 8 lat kasza gryczana, kukurydza sucha, len, kamut, proso, pszenica durum: 10-12 latmąka: 5 latsuchy makaron: 8-10 latsuszone owoce: 5 latmiód, sól oraz cukier: w nieskończoność, jeśli przechowywane są bez kontaktu z wilgocią.

Jak przechowywać żywność?

Suszone warzywa strączkowe. Przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.Ryż. Przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu. Ryż biały może być dłużej przechowywany od brązowego, ze względu na wyższą zawartość tłuszczy w brązowym ryżu. Twarde sery, np. parmezan. Przechowuj w lodówce w szklanym opakowaniu. Nie jedz, jeśli ser jest:spleśniały. Jajka. Przechowuj w lodówce, ale nie w drzwiach lodówki.Nie jedz, jeśli jajka: po zanurzeniu w zimnej wodzie wypływają na powierzchnię. Świadczy to o ich zepsuciu. Chleb. Przechowuj zawinięty w lnianą ściereczkę lub w drewnianym chlebaku.Nie jedz, jeśli chleb:ma pleśń. Masło klarowane. Może być przechowywane w temperaturze pokojowej do 9 miesięcy, a w lodówce nawet 15 miesięcy. Nie jedz, jeśli masło klarowane: ma zjełczały zapach. Jogurt. Nieotwarty i przechowywany w lodówce jest bezpieczny do spożycia nawet przez 1-3 tygodni po upływie terminu. Niewielka ilość płynu w otwartym pojemniku z jogurtem nie oznacza, że się zepsuł. To serwatka, która się oddzieliła.Nie jedz, jeśli jogurt:jest wyraźnie kwaśny w smaku,ma pleśń. Makaron. Przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej. Nie jedz, jeśli makaron: ma zjełczały zapach. Orzechy. Przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i suchym miejscu. Nie jedz, jeśli orzechy:mają pleśń. Sałaty. Przechowuj w lodówce w opakowaniu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Nie jedz, jeśli sałaty: zostały pozostawione w plastikowym opakowaniu, a opakowanie wyraźnie się skropliło,mają gorzki smak. Gorzka czekolada. Biały nalot nie oznacza, że czekolada się zepsuła. Biały nalot to wykrystalizowany na powierzchni czekolady tłuszcz.Kawa i herbata. Przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i suchym miejscu.Nie pij, jeśli kawa: ma pleśń.

Pompa ciepła - dlaczego to najlepszy wybór?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki