warzywa, owoce, dieta, zdrowe jedzenie, odchudzanie

i

Autor: materiały prasowe

Dieta raw food - co to jest i na czym polega? Kto może ją stosować?

2016-01-20 18:00

Dieta raw food to sposób żywienia, który ostatnio zyskuje coraz większą popularność. Polega na spożywaniu produktów surowych, nieogrzewanych powyżej 40 st. C. Dowiedz się więcej na temat diety raw food.

Dieta raw food w przynajmniej 70 proc. opiera się na produktach surowych, których nie poddaje się obróbce termicznej. Obfituje w warzywa, owoce, orzechy, nasiona. Najczęściej jest łączona z dietą wegetariańską lub wegańską, choć niektórzy spożywają na surowo także produkty zwierzęce. Zwolennicy tej diety uważają, że pominięcie obróbki termicznej pozwala zachować w pożywieniu naturalnie występujące enzymy.

Główne zasady kuchni raw food

Ideą kuchni raw jest stosowanie maksymalnie naturalnych i nieprzetworzonych produktów, dlatego też bogata jest w duże ilości surowych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i związki fitochemiczne wchłaniają się lepiej, jeśli spożywane są wraz z produktem będącym źródłem tłuszczu. W diecie raw ich głównym źródłem powinny być orzechy i nasiona, a także wysokiej jakości nierafinowane oleje, takie jak oliwa z oliwek czy olej lniany. Do codziennego menu dobrze jest włączyć także awokado.

Nieodłącznym elementem diety raw food są koktajle – nie tylko na słodko! Im bardziej urozmaicone, tym lepiej. Koktajle owocowo-warzywne są bombą witaminową i dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Bardziej wprawieni „rawfoodowcy” do swoich koktajli dodają kawałki surowego mięsa, a także niepasteryzowane produkty mleczne. Wówczas ich wartość zostaje wzbogacona o dodatkową porcję białka. Zwolennicy kuchni raw za priorytet stawiają sobie korzystanie tylko z wysokiej jakości produktów, ponieważ ich zdaniem pozwala to na maksymalne oczyszczenie organizmu i poprawę stanu zdrowia.

Niestety dieta raw food nie jest dla każdego. Dzieci, młodzież, kobiety w ciąży czy matki karmiące nie powinny stosować diety raw food. – Dla dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym dieta oparta wyłącznie o surowe produkty może okazać się niewystarczająca. W jadłospis młodego człowieka trudno wprowadzić na stałe surowe jaja, mięso czy ryby. Niemożliwe staje się podawanie roślin strączkowych. Jedynym źródłem białka zwierzęcego pozostaje mleko i to niepasteryzowane – takie może nie spełniać znów wymogów bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Zgodnie z opinią Instytutu Żywności i Żywienia nie ma przeciwwskazań do stosowania diety wegetariańskiej u dzieci, pod warunkiem, że jest dobrze zbilansowana, to znaczy zapewnia wszystkie składniki odżywcze zgodnie z zapotrzebowaniem danej grupy osób. Niestety raw, ze względu na swoją specyfikę, może nie spełnić tego założenia – powiedziała Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Zobacz: Warzywa, które mają zbawienny wpływ na skórę i sylwetkę

Przeczytaj też: Czy dieta może być niebezpieczna?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki