Epidemia bakterii E. coli: Z restauracji w Lubece w Niemczech wyszła zaraza

2011-06-06 10:56

Szalejąca w Europie zaraza zabiła już 19 osób, zarażonych śmiercionośną zmutowaną bakterią E. coli, oznaczoną jako EHEC, jest w sumie 1800. Do tej pory naukowcy nie mieli pojęcia, gdzie się zaczęła epidemia i co jest przyczyną zakażeń, ale pojawił się nowy trop, który prowadzi do małej restauracji w Lubece na północy Niemiec.

Czy to możliwe, że właśnie tam zaczęła się epidemia? Wszystko wskazuje, że tak, bo naukowcy ustalili, że aż 17 chorych na infekcję EHEC było jej klientami w dniach od 12 do 14 maja. W grupie duńskich turystów przebywających w Lubece na jednodniowej wycieczce zaraziło się aż osiem osób.

Byli tam też pacjentka z Nadrenii Północnej-Westfalii, która zmarła w wyniku zatrucia nowym szczepem E. coli, i mały chłopiec walczący o życie w szpitalu.

Przeczytaj koniecznie: BAKTERIA COLI: Niemiecka zaraza zabija powoli - TAK CIERPIĄ ofiary

- To niemożliwe, żeby moja restauracja była źródłem zakażeń. Pracownicy jedli to samo co goście i nikt nie zachorował - broni się właściciel lokalu Joachim Berner. Teraz eksperci analizują próbki jedzenia i listy dostawców po to, by ustalić, co było przyczyną fali zachorowań.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki