Pory posiłków mają bardzo duże znaczenie dla utrzymania odpowiedniej figury. Jedzenie o odpowiednich godzinach i zachowywanie nocnego postu wpływa na gospodarkę węglowodanową, zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób serca, pomaga utrzymać właściwą masę ciała. Dobór godzin spożywania pokarmów powinien być powiązany z naturalnym rytmem okołodobowym organizmu – porą dnia i nocy, ilością światła, snem.
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda pokazało, że niezależnie od tego, jak zdrowe i dobrze skomponowane są posiłki, ich jedzenie niezgodnie z rytmem okołodobowym powoduje nawet o 18 proc. wyższe skoki poziomu cukru we krwi w porównaniu z jedzeniem o prawidłowych porach.
Jest to ściśle powiązane z niższą tolerancją organizmu na glukozę w godzinach wieczornych. Stąd objętość posiłków wieczorem powinna być mniejsza niż rano.
Książkę „Kolacje” kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperLife