Obsesyjnie liczysz kalorie? Sprawdź, czy nie cierpisz z powodu zaburzeń odżywiania!

2019-10-18 11:46 ez
Koncentracja na jedzeniu
Autor: Aleksander Ptasiński Nową książkę można kupić w kioskach i salonach prasowych

Coraz więcej osób cierpi z powodu zaburzeń odżywiania. To schorzenia o podłożu psychicznym, które są efektem nadmiernej koncentracji na jedzeniu, wadze czy wyglądzie. Niestety, niektóre z nich bardzo trudno rozpoznać, a leczenie może trwać latami.

To już nie tylko bulimia czy anoreksja. Katalog różnych schorzeń i dolegliwości związanych z odżywianiem się w ostatnich latach znacznie się poszerzył. I tak na przykład zespół kompulsywnego objadania (tzw. BED - binge eating disorder) charakteryzuje się napadami objadania, po których nie następuje przeczyszczanie, tak jak ma to miejsce w bulimii. Mniej znane zaburzenia, to pica, czyli zjadanie rzeczy niejadalnych, zespół przeżuwania (RD) polegający na systematycznie powtarzającym się, mimowolnym cofaniu pokarmów z żołądka do jamy ustnej, zespół jedzenia nocnego (NES - night eating syndrome) czyli wybudzanie się w nocy i jedzenie oraz zaburzenia odżywiania się związane ze snem (SRED - sleep-related eating disorder) czyli jedzenie w czasie snu (nieświadomie, bez wybudzania się).

Niektóre nieprawidłowości w odżywianiu, choć stanowią problemy coraz częściej opisywane przez specjalistów, nie są na dzień dzisiejszy uwzględnione w klasyfikacjach chorób. Należą do nich np. ortoreksja czyli ortorexia nervosa – zaburzenie cechujące się spożywaniem jedynie zdrowej, nieprzetworzonej żywności oraz bigoreksja, czyli dysmorfia mięśniowa (polega stosowaniu suplementów, leków i intensywnych ćwiczeń fizycznych w celu zbudowania muskulatury).

W najnowszej książce „Koncentracja na jedzeniu” przyglądamy się wszystkim tym zaburzeniom i problemom i wskazujemy, jak je rozpoznać oraz czy można się przed nimi uchronić. Pokazujemy, że zaburzenia występują tam, gdy jedzenie jest sposobem radzenia sobie z przeżywanymi emocjami. Pożywienie często wycisza smutek, złość, lęk, poczucie krzywdy, żalu, jest wygaszaczem nieprzyjemnych uczuć…

Oprócz tego podajemy porcję solidnej wiedzy na temat zdrowego odżywiania i mądrego tracenia kilogramów. Piszemy o tym, jak zmieniające się opinie o produktach żywnościowych (np. o jajku, maśle, smalcu) oraz mody (np. na usunięcie glutenu z jadłospisu) wpływają na nawyki żywieniowe i jak przekładają się na zdrowie.

Czytelnicy znajdą też test do samodzielnego wykonania, dzięki któremu będą mogli sprawdzić, czy nie są nadmiernie skoncentrowani na zagadnieniach zdrowego odżywiania i diet oraz czy są narażeni na zaburzenia odżywiania.

Chcesz wiedzieć więcej o tym, jak radzić sobie z różnymi problemami odżywiania? Zajrzyj do nowej książki „Koncentracja na jedzeniu”, którą kupisz na stronie www.sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.