Minister Fedak i Kopacz proponują na święta - bliny i paschę waniliową

2010-04-03 10:22

Z okazji świąt wielkanocnych specjalnie dla Czytelników "SE" sekretami swoich kuchni podzieliły się minister pracy Jolanta Fedak (50 l.) oraz szefowa resortu zdrowia Ewa Kopacz (54 l.). Co ich zdaniem byłoby ciekawym urozmaiceniem na świątecznych stołach? Jolanta Fedak proponuje bliny w sosie chrzanowo-śmietanowym z szynką, a Ewa Kopacz na deser - paschę waniliową.

- Bliny to potrawa, która w mojej rodzinie gościła na stole od pokoleń. Ja też staram się kontynuować tę tradycję, ale teraz przyrządzam je tylko w okresie świąt - mówi z "SE" minister pracy. Natomiast minister zdrowia zwraca uwagę na niską kaloryczność zaproponowanego deseru i ostrzega przed świątecznym przejedzeniem.

Patrz też: Przepisy naszych mam na SE.pl

- Jedna porcja mojej kulinarnej propozycji ma tylko 340 kilokalorii, jest więc dużo lżejsza od innych elementów świątecznego obżarstwa. Ale i tak "za karę", żeby ją spalić, trzeba 35 minut pobiegać. A przecież nie samymi ciastami żyje człowiek, dlatego błagam: litości dla waszych wątrób, trzustek, cholesterolu! - apeluje Kopacz. Smacznego!

Pascha waniliowa

70 dag mielonego twarogu, 10 dag cukru, torebka cukru waniliowego, 5 żółtek, 20 dag masła, szklanka 36 proc. śmietanki, laska wanilii, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag rodzynek, kieliszek rumu, 10 obranych posiekanych migdałów, kandyzowane owoce i bakalie do dekoracji.

Śmietankę zagotować z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Przykryć i pozostawić do naciągnięcia i ostygnięcia (trzeba usunąć wanilię). Żółtka utrzeć na krem z cukrem. Dolać śmietankę i wymieszać. Wstawić do gorącej wody i mieszając, ogrzewać, aż masa zgęstnieje. Masę zestawić z ognia, dodać ser, masło, cukier waniliowy, posiekaną skórkę pomarańczową, migdały oraz rodzynki z rumu. Masę wymieszać. Umieścić w formie z dziurkami i docisnąć. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Paschę wystukać z foremek. Udekorować owocami.

Bliny w sosie chrzanowo-śmietanowym z szynką

1 szkl. mąki pszennej razowej, 10 szt. ziemniaków, 5 dag drożdży, 1 szklanka wody, łyżka mąki, 1 łyżeczka soli.

Bliny sporządza się podobnie do ciasta naleśnikowego. Rozkruszone drożdże trzeba dokładnie zmieszać z łyżką mąki i wodą. Następnie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Obrane i umyte ziemniaki należy zetrzeć drobno na tarce, dodać mąkę i zaczyn z drożdży. Po dokładnym wyrobieniu ciasta trzeba je przykryć i odstawić na ok. 4 godz. Po tym czasie na patelnię ciasto najlepiej nalewać chochelką, rozprowadzać w krążki i smażyć, aż do ozłocenia po obu stronach. Sos można sporządzić według własnych preferencji. Najlepszy do tego jest chrzan tarty własnoręcznie, który miesza się ze śmietaną i drobno pokrojoną szynką (może być podsmażona).

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki