W książce „Ziemniaki w roli głównej” czytelnik znajdzie wspaniałe przepisy na rozgrzewające zapiekanki i zupy. Krok po kroku pozna tajniki robienia bab ziemniaczanych, tart, ale też nauczy się komponować własne zapiekanki z tego, co ma w lodówce. Wystarczy, że masz w domu ziemniaki, a przygotowanie szybkiego, parującego dania to bajka. Sięgnij po książkę "Ziemniaki w roli głównej", z której dowiesz się, jak zrobić popularne i pyszne kartoflanki, pierogi i kluski, a także nauczysz się przyrządzać ziemniaki na słodko.
Ziemniaki gratin
6 porcji, 2 godziny
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 ml śmietanki 30-proc.
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki masła
125 g tartego sera żółtego
sól
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 200ºC (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Żaroodporną formę o wymiarach 120x220 mm natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, a następnie wysmarować masłem. Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki grubości 1–2 mm. Pokrojonych ziemniaków nie płukać. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę posolić, następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, znów posolić, ułożyć w ten sposób resztę ziemniaków. Ułożone plasterki ziemniaków zalać śmietanką, naczynie przykryć pokrywką lub (szczelnie) folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut. Ostrożnie zdjąć pokrywkę lub folię (uwaga, z naczynia wydostanie się gorąca para), zapiekankę posypać serem i zapiekać bez przykrycia przez 15 minut.
Przepis pochodzi z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby