Zapiekanka gratin

i

Autor: Shutterstock

Z ziemniaków można zrobić wszystko. Jak dobrze wykorzystać resztki

2020-01-08 9:06

Zapiekanki – smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Można je wzbogacić resztkami gotowych mięs lub wędlin, co sprawi, że staną się pełnowartościowym, samodzielnym daniem. Zapiekanki są dobre zaraz po przyrządzeniu, ale jeszcze lepsze następnego dnia po odgrzaniu. W książce „Ziemniaki w roli głównej” proponujemy zapiekanki, w których głównym składnikiem jest popularny kartofel.

W książce „Ziemniaki w roli głównej” czytelnik znajdzie wspaniałe przepisy na rozgrzewające zapiekanki i zupy. Krok po kroku pozna tajniki robienia bab ziemniaczanych, tart, ale też nauczy się komponować własne zapiekanki z tego, co ma w lodówce. Wystarczy, że masz w domu ziemniaki, a przygotowanie szybkiego, parującego dania to bajka. Sięgnij po książkę "Ziemniaki w roli głównej", z której dowiesz się, jak zrobić popularne i pyszne kartoflanki, pierogi i kluski, a także nauczysz się przyrządzać ziemniaki na słodko.   

Ziemniaki w roli głównej

i

Autor: Radoslaw Ślusarczyk

Ziemniaki gratin

6 porcji, 2 godziny

Składniki:

1 kg ziemniaków

250 ml śmietanki 30-proc.

ząbek czosnku

1/2 łyżeczki masła

125 g tartego sera żółtego

sól

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 200ºC (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Żaroodporną formę o wymiarach 120x220 mm natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, a następnie wysmarować masłem. Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki grubości 1–2 mm. Pokrojonych ziemniaków nie płukać. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę posolić, następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, znów posolić, ułożyć w ten sposób resztę ziemniaków. Ułożone plasterki ziemniaków zalać śmietanką, naczynie przykryć pokrywką lub (szczelnie) folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut. Ostrożnie zdjąć pokrywkę lub folię (uwaga, z naczynia wydostanie się gorąca para), zapiekankę posypać serem i zapiekać bez przykrycia przez 15 minut.

Przepis pochodzi z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

 

Ziemniaki w roli głównej

i

Autor: Radoslaw Ślusarczyk

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki