Domówka de luxe

i

Autor: serwis prasowy Błysk i lśnienie – to sprawdza się zawsze podczas noworocznej czy karnawałowej zabawy. Talerze ze złotą lamówką, metaliczne elementy zastawy i dodatki w postaci wazonów, świeczników, ozdób (produkty Westwing.pl) dodadzą imprezie elegancji. Ciemne tekstylia – np. granatowe, czarne, bordo – podkreślą dodatkowo szykowność wystroju. Pastelowe zaś sprawią, że całość będzie lżejsza.

Pomysły polityków na przekąski i drinki sylwestrowe

2020-12-28 6:33

Pożegnanie starego roku i radosne wejście w nowy - sylwester to jedna z najważniejszych imprez. W tym roku ze względu na pandemię będziemy go spędzać na domówkach. Zobacz, co na ten jedyny dzień w roku polecają nasi politycy

Radosław Fogiel - poseł, zastępca rzecznika prasowego PIS

Proponuję frytki z sera halloumi z zatarem i dipem z buraków. Zatar to mieszanka przypraw popularna w krajach arabskich, można kupić gotowy lub przygotować samemu z tymianku, prażonego sezamu i sumaku.

Składniki:

2 opakowania sera halloumi,

150 g mąki,

2 łyżki stołowe zataru

olej do smażenia

dip:

400 g upieczonych buraków,

2 łyżki stołowe oliwy,

6-8 łyżek jogurtu greckiego,

3 zmiażdżone ząbki czosnku,

szczypta mielonego kminu rzymskiego,

kilka liści mięty

sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Ser tniemy na około 2 cm paski, w misce mieszamy mąkę z połową zataru. W garnku rozgrzewamy olej (chyba, że mamy frytownicę) do ok. 190 st. C - wrzucony kawałek chleba powinien zrobić się brązowy po mniej więcej 30 sekundach. Obtaczamy kawałki sera w mieszance mąki i zataru i wrzucamy partiami do gorącego oleju (najwygodniejszy jest do tego specjalny koszyk). Smażymy 3-4 minuty aż się zarumienią, wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy pozostałym zatarem. Serwujemy z dipem buraczanym. Dip: buraki, oliwę i jogurt blendujemy, przekładamy do miseczki i mieszamy z czosnkiem i kminem, dodajemy sól i pieprz do smaku, dekorujemy miętą.

Daiquiri - wg legendy ulubiony drink Ernesta Hemingwaya

Składniki:

40 ml białego rumu,

15 ml syropu cukrowego (najlepiej przygotować samemu, rozpuszczając w ciepłej (ale nie gotującej się) wodzie cukier w proporcji 1:1,

20 ml świeżego soku z limonki,

lód

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wraz z kilkoma kostkami lodu mieszamy w shakerze, podajemy w kieliszku koktajlowym, który dekorujemy plasterkiem limonki. Jeśli nie mamy shakera, możemy zmieszane składniki podać w kieliszku na kruszonym lodzie.

Jak schudnąć po świętach? Skuteczne sposoby na zgubienie 5 kg!

Artur Dziambor, poseł Konfederacji

Doskonała przekąska to tortilla, a mój ulubiony drink to emocje gwarantowane

Przekąska:

Tortilla z zasmażaną fasolą i jalapenos

Składniki:

2 puszki fasoli czerwonej,

8 tortilli,

puszka pomidorów,

kilka jalapenos i trochę zalewy,

ser cheddar

Sposób przygotowania:

Fasolę rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać pomidory, jalapenos i zalewę, zasmażać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Posmarować tortillę farszem, posypać cheddarem, zwinąć w rulony. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku do zarumienienia (ok. 10 min). Wyjąć, przekroić każda tortillę na 3 części.

Long Island Ice Tea

Składniki:

20 ml wódki,

20 ml ginu,

20 ml rumu,

20ml tequilli

Sposób przygotowania:

Mieszamy w shakerze, dolewamy sok z cytryny i triple sec. Mieszamy i przelewamy do szklanki 300 ml. Dorzucamy kilka kostek lodu i dolewamy coli.

Iwona Arent, posłanka PIS

Polecam przekąskę z ulubionym awokado, z alkoholi najchętniej piję wino alzackie lub whisky z lodem

Awokado z serkiem i łososiem

Składniki:

1 awokado,

serek śmietankowy np. Philadelpia,

wędzony łosoś,

świeży koperek

Sposób przygotowania:

Awokado umyć, obrać, usunąć pestkę, podzielić na 4 części, nałożyć serek wymieszany z posiekanym koperkiem, na to położyć kawałek wędzonego łososia, udekorować gałązką koperku.

Izabela Leszczyna, posłanka PO

Polecam chrusty mojej Babci Heleny i do tego kieliszek wytrawnego proseco, żeby nie było zbyt słodko. Jeść, jeść bezkarnie tylko w sylwestrową noc

Składniki:

3 żółtka,

5 łyżek mleka,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka masła,

piana z 1. białka,

szczypta soli

mąki, ile zabierze ciasto, ok. 25 dag,

olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Z białka ubijamy sztywną pianę. Łączymy z pozostałymi składnikami. Dosypujemy tyle mąki, ile wchłonie ciasto, tak, by się zagniotło. Ciasto ma być miękkie, aby dało się cieniutko rozwałkować. Babcia w Częstochowie mówiła „tak, żeby Warszawę było widać”. Rozwałkowane ciasto kroić radełkiem, chrusty smażyć w dużej ilości tłuszczu, tak aby pływały w nim, na lekko złoty kolor, posypać cukrem pudrem.

Orzeźwiający drink "Freshmaker" poleca Anna Szubińska

Składniki:

40 ml rumu kokosowego,

80 ml wódki cytrynowej,

plasterki cytryny,

plasterki ogórka,

napój gazowany o smaku cytrynowym,

lód

Sposób przygotowania:

Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać rum i wódkę. Zamknąć shaker i energicznie wstrząsać do momentu, aż shaker zrobi się bardzo zimny. Do schłodzonej wysokiej szklanki wrzucić plasterki cytryny i ogórka oraz nieco kruszonego lodu, przelać przez sitko schłodzony alkohol i dopełnić napojem. Udekorować plasterkiem cytryny, podawać ze słomką. 

Warszawska wigilia z dowozem. Reporterzy "SE" rozwieźli świąteczne paczki

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki