Przepis na dżem z CZEREŚNI. To nic trudnego!

2014-07-18 15:05

Powoli kończy się sezon na czereśnie, więc smakoszy tych pysznych owoców zachęcamy do zrobienia dżemu. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się smakiem czereśni nawet zimą. Mamy prosty i sprawdzony przepis - wypróbuj!

Z podanego poniżej przepisu przygotujesz 10 słoików dźemu z czereśni.

SKŁADNIKI:

- 5 kg słodkich czereśni

- około 1 kg cukru

- żelfix (można też smażyć tradycyjnie bez żelfixu, ale będzie to trwało dłużej)

- do smaku:  szczypta cynamonu lub odrobina startego imbiru

PRZYGOTOWANIE:

1. Czereśnie umyj u wydryluj. Wrzuć owoce do dużego garnka, zasyp cukrem i zostaw na kilka godzin, żeby wypuściły sok.

2. Po kilku godiznach owoce i cukier wymieszaj i postaw na średnim ogniu. Zagotuj i zdejmij pianę z garnka. Smaż owoce na małym ogniu aż odparuje z nich sok i dżem zgęstnieje.

3. W trakcie zmażenia odstaw na chwilę garnek z ognia i ostudź masę. Powtórz to 2-3 razy.

4. Kiedy dżem zgęstnieje, przełóż go do przygotowanych słoików, mocno zakręć i postaw słoiki do góry dnem.

5. Jeśli chcesz, żeby dżem zachował ładniejszy kolor, owoce smaż krócej. Ale pamiętaj, potem musisz zapasteryzować dżem.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki