Jakie potrawy MOŻNA ZROBIĆ z JAGÓD: Sezon na jagody

2011-07-16 4:00

Czekamy na nie cały rok. Nic dziwnego. Te drobne granatowe owoce potrafią nam dostarczyć wielu przyjemności. Po ich zjedzeniu dzieci chętnie zerkają do lusterka, by zobaczyć swoją granatową buzię. Jagody zaleca się jeść także dlatego, że posiadają liczne zdrowotne właściwości. Przede wszystkim jednak są przepyszne!

Pierogi Pierogi z jagodami

Składniki:

Ciasto:

l 2 szklanki mąki

l 1 łyżeczka soli

l 1 łyżeczka oleju

l 1 szklanka ciepłej wody

l 0,5 kg jagód

l 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól i olej. Stopniowo, dolewając ciepłą wodę, wyrabiaj ciasto - zagarniaj mąkę do środka wgłębienia. Wyrabiaj przez około 15 minut, do momentu aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką. Następnie podziel na 2 części, rozwałkuj na placki. Jagody dokładnie umyj, przesyp do miseczki i posłodź. Małą szklanką wycinaj kółeczka z ciasta, na środek nakładaj jagody, składaj na pół i zlepiaj brzegi pierogów. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie - około 3 minut od wypłynięcia.

Jagodzianki

Składniki:

l 250 g jagód

l 2 szklanki mąki

l 0,5 szklanki cukru

l0,5 szklanki mleka

l 3 jaja

l 100 g masła

l 30 g drożdży

l 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w dwóch łyżkach ciepłej wody, dodaj szczyptę cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przesyp na stolnicę resztę mąki. 2 jajka utrzyj z pozostałym cukrem (zostawiając jakieś 2 łyżki na jagody). Cukier, razem z wyrośniętym odczynem, rozpuszczonym i przestudzonym masłem połącz z mąką i zacznij wyrabiać ciasto. Odstaw do wrośnięcia na około 20 minut. Następnie podziel ciasto na małe porcje. Każdy kawałek rozpłaszcz za pomocą pięści, nakładaj na niego odrobinę posłodzonych jagód. Posklejaj bułeczki, a ich wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Cukier puder rozpuść w odrobinie wody. Tak przygotowanym lukrem posmaruj przestudzone jagodzianki.

Koktajl jagodowy

Składniki:

l 0,75 szklanki jagód

l 0,5 szklanki mleka

l kubeczek małego jogurtu naturalnego lub kefiru

l szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Jagody dokładnie umyj, osącz, a następnie zmiksuj z mlekiem i jogurtem. Możesz zostawić sobie część do dekoracji. Dosłodź do smaku. Koktajl najlepiej jest wypić bezpośrednio po przygotowaniu. W wyjątkowo upalne dni można dodać do niego odrobinę pokruszonego lodu lub wstawić na parę minut do lodówki.

Składniki:

l 700 g jagód

l 0,75 szklanki mleka

l pół kostki masła

l 0,75 szklanki cukru

l 3 jaja

l łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło utrzyj z cukrem tak, by powstała jednolita masa. Stopniowo dodawaj do niej mleko, żółtka jajek i zasypuj mąką. Dodaj proszek do pieczenia. Białka z jajek ubij na pianę, na koniec delikatnie wymieszaj ją ciastem. Wierzch posyp jagodami. Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Chłodnik jagodowy

Składniki:

tu naturalnego lub kefiru

świderki

l ok. 0,25 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszaj z mlekiem. 0,75 porcji jagód (umytych i posłodzonych) zmiksuj. Dodaj do zupy i wymieszaj. Makaron ugotuj i zahartuj. Pozostałe jagody w całości wrzuć do chłodnika. Wstaw do lodówki na około 30 min. Makaron wyłóż na głębokie talerze, zalej chłodnikiem.

Porady kulinarne:

l Przed przyrządzeniem jagód, zawsze dokładnie je umyj! Mimo że ich jedzenie "prosto z krzaczka" ma wiele uroku, jest niebezpieczne dla zdrowia.

l Jagody warto posłodzić tuż przed pod podaniem. Dzięki temu nie puszczą całego soku.

l Przed zniszczeniem owoc uchroni przechowywanie go w lodówce w "przewiewnym" pojemniku, np. durszlaku lub pojemniku z otworami.

l Dżemy i wszelkie konfitury z jagód zaliczane są do jednych z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Przed ich zrobieniem warto dobrze obejrzeć owoce, czy zostały z nich usunięte ogonki - twarde i psujące smak przetworu.

l Do gotowania jagód, np. kompotu, użyj starego garnka. Może być ciężko domyć jego wnętrze.

Czy wiesz, że:

l Jagoda to tylko zwyczajowa nazwa tego owocu. Prawidłowo nazywa się borówka czarna.

l Ze względu na swoją intensywną barwę jagody bywają wykorzystywane do barwienia wielu gatunków win.

l W Polsce coraz bardziej popularna jest borówka wysoka, bardziej znana jako amerykańska. Jest ona stosunkowo droga ze względu na wymagające warunki uprawy. Jej krzew może dorastać nawet do 2,5 m wysokości!

l Jagody wykazują właściwości lecznicze. Mają działanie przeciwbiegunkowe oraz rozluźniające przy zaparciach.

l Borówki zawierają antyutleniacze, które obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom tego dobrego. Polecane są także diabetykom, gdyż zawierają substancję podobną do insuliny.

l Plamy z jagód pomoże usunąć namoczenie w kwaśnym mleku lub roztworze octu. Z rąk zmyjemy je sokiem z cytryny.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki