Pierogi Pierogi z jagodami
Składniki:
Ciasto:
l 2 szklanki mąki
l 1 łyżeczka soli
l 1 łyżeczka oleju
l 1 szklanka ciepłej wody
l 0,5 kg jagód
l 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól i olej. Stopniowo, dolewając ciepłą wodę, wyrabiaj ciasto - zagarniaj mąkę do środka wgłębienia. Wyrabiaj przez około 15 minut, do momentu aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką. Następnie podziel na 2 części, rozwałkuj na placki. Jagody dokładnie umyj, przesyp do miseczki i posłodź. Małą szklanką wycinaj kółeczka z ciasta, na środek nakładaj jagody, składaj na pół i zlepiaj brzegi pierogów. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie - około 3 minut od wypłynięcia.
Jagodzianki
Składniki:
l 250 g jagód
l 2 szklanki mąki
l 0,5 szklanki cukru
l0,5 szklanki mleka
l 3 jaja
l 100 g masła
l 30 g drożdży
l 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w dwóch łyżkach ciepłej wody, dodaj szczyptę cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przesyp na stolnicę resztę mąki. 2 jajka utrzyj z pozostałym cukrem (zostawiając jakieś 2 łyżki na jagody). Cukier, razem z wyrośniętym odczynem, rozpuszczonym i przestudzonym masłem połącz z mąką i zacznij wyrabiać ciasto. Odstaw do wrośnięcia na około 20 minut. Następnie podziel ciasto na małe porcje. Każdy kawałek rozpłaszcz za pomocą pięści, nakładaj na niego odrobinę posłodzonych jagód. Posklejaj bułeczki, a ich wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Cukier puder rozpuść w odrobinie wody. Tak przygotowanym lukrem posmaruj przestudzone jagodzianki.
Koktajl jagodowy
Składniki:
l 0,75 szklanki jagód
l 0,5 szklanki mleka
l kubeczek małego jogurtu naturalnego lub kefiru
l szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Jagody dokładnie umyj, osącz, a następnie zmiksuj z mlekiem i jogurtem. Możesz zostawić sobie część do dekoracji. Dosłodź do smaku. Koktajl najlepiej jest wypić bezpośrednio po przygotowaniu. W wyjątkowo upalne dni można dodać do niego odrobinę pokruszonego lodu lub wstawić na parę minut do lodówki.
Składniki:
l 700 g jagód
l 0,75 szklanki mleka
l pół kostki masła
l 0,75 szklanki cukru
l 3 jaja
l łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem tak, by powstała jednolita masa. Stopniowo dodawaj do niej mleko, żółtka jajek i zasypuj mąką. Dodaj proszek do pieczenia. Białka z jajek ubij na pianę, na koniec delikatnie wymieszaj ją ciastem. Wierzch posyp jagodami. Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Chłodnik jagodowy
Składniki:
tu naturalnego lub kefiru
świderki
l ok. 0,25 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszaj z mlekiem. 0,75 porcji jagód (umytych i posłodzonych) zmiksuj. Dodaj do zupy i wymieszaj. Makaron ugotuj i zahartuj. Pozostałe jagody w całości wrzuć do chłodnika. Wstaw do lodówki na około 30 min. Makaron wyłóż na głębokie talerze, zalej chłodnikiem.
Porady kulinarne:
l Przed przyrządzeniem jagód, zawsze dokładnie je umyj! Mimo że ich jedzenie "prosto z krzaczka" ma wiele uroku, jest niebezpieczne dla zdrowia.
l Jagody warto posłodzić tuż przed pod podaniem. Dzięki temu nie puszczą całego soku.
l Przed zniszczeniem owoc uchroni przechowywanie go w lodówce w "przewiewnym" pojemniku, np. durszlaku lub pojemniku z otworami.
l Dżemy i wszelkie konfitury z jagód zaliczane są do jednych z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Przed ich zrobieniem warto dobrze obejrzeć owoce, czy zostały z nich usunięte ogonki - twarde i psujące smak przetworu.
l Do gotowania jagód, np. kompotu, użyj starego garnka. Może być ciężko domyć jego wnętrze.
Czy wiesz, że:
l Jagoda to tylko zwyczajowa nazwa tego owocu. Prawidłowo nazywa się borówka czarna.
l Ze względu na swoją intensywną barwę jagody bywają wykorzystywane do barwienia wielu gatunków win.
l W Polsce coraz bardziej popularna jest borówka wysoka, bardziej znana jako amerykańska. Jest ona stosunkowo droga ze względu na wymagające warunki uprawy. Jej krzew może dorastać nawet do 2,5 m wysokości!
l Jagody wykazują właściwości lecznicze. Mają działanie przeciwbiegunkowe oraz rozluźniające przy zaparciach.
l Borówki zawierają antyutleniacze, które obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom tego dobrego. Polecane są także diabetykom, gdyż zawierają substancję podobną do insuliny.
l Plamy z jagód pomoże usunąć namoczenie w kwaśnym mleku lub roztworze octu. Z rąk zmyjemy je sokiem z cytryny.