Nie zaczynaj od jedzenia samej ryby, lecz przygotuj z niej sałatkę, pastę lub zapiekankę. Niech smak ryby połączy się z innymi składnikami dania, najlepiej twoimi ulubionymi. Dzieciom mogą zasmakować pulpety rybne, omlet czy makaron z dodatkiem ryby.
Spróbuj przetworów rybnych – np. szproty w sosie pomidorowym mogą być smaczną i zdrową bazą pasty na kanapkę.
Zapytaj znajomych, którzy przepadają za rybami, jak je przygotowują, które gatunki ich zdaniem są najsmaczniejsze. Być może źle przyrządzasz ryby i to zniechęca do ich jedzenia.
Jeśli mimo prób nie wyszło – trudno. Nie każdy musi lubić ryby. Pamiętaj, żeby w menu znalazły się produkty, które dostarczają kwasów omega-3. Oprócz ryb są w orzechach, siemieniu lnianym i olejach.
Książkę „Ryby” kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby