Żurawina

i

Autor: Shutterstock

Warto spróbować

Te czerwone kulki z warzywniaka są przepyszne. Zrobisz z nich genialną konfiturę na święta

2023-12-01 15:07

Kojarzymy ją głównie jako słodki dodatek do oscypka z grilla, jednak żurawina ma znacznie więcej zastosowań i warto po nią sięgnąć, póki trwa sezon. Właściwości tego owocu są nieocenione dla naszego zdrowia. Niestety większość z nas sięga jedynie po jej suszoną formę lub też gotową, przesłodzoną konfiturę. Tymczasem najlepiej sięgnąć po świeżą żurawinę i przygotować z niej domowe, zdrowsze przetwory i wiele więcej.

Świeże owoce żurawiny są dostępne zazwyczaj już od listopada. Piękne, okrągłe kulki w odcieniu rubinu kupimy na targach, w warzywniaku, a nawet w popularnych dyskontach takich jak Lidl czy Biedronka. Warto sięgać po żurawinę w takiej postaci, ponieważ ma mnóstwo zdrowotnych właściwości i można z niej wyczarować znakomite desery konfitury oraz sosy.

Żurawina ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Łagodzi objawy chorób układu moczowego, obniża poziom złego cholesterolu

Żurawina to sprzymierzeniec w walce z chorobami układu moczowego, ale nie tylko. Te niepozorne jagody zawierają wzmacniającą odporność witaminę C. Ponadto: witaminę E (działanie przeciwnowotworowe, regularnie stosowana opóźnia skutki starzenia się organizmu), witaminę K (odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi), fitoskładniki (zapobiegają infekcjom dróg moczowych) mangan (działanie antyoksydacyjne), miedź (zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój organizmu), polifenole (zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych). Świeża żurawina składa się głównie z wody i jest małokaloryczna 100 g owoców ma około 46 kcal.

Te czerwone kulki z warzywniaka są przepyszne. Z żurawiny zrobisz przepyszną konfiturę na święta i wiele więcej

Owoce żurawiny są cierpkie i kwaśne po rozgryzieniu, ale odpowiednio przyrządzone lub umiejętnie połączone np. z mango zachwycają. Choć jeszcze do niedawna kojarzyły nam się jedynie z lekarstwem, a naszym przodkom także z cytryną dla ubogich to owoce żurawiny zdobywają coraz większe rzesze fanów. Nie tylko w postaci konfitury do mięs i serów. Owoce od tysięcy lat znane były w Europe i Ameryce Północnej. Mimo że na Starym Kontynencie mieliśmy rodzimą odmianę, to w Europie popularność zdobyła dopiero amerykańska sprowadzona po 1820 roku. W Polsce też najpopularniejsza jest odmiana wielkoowocowa zza oceanu, ale coraz większą popularność zdobywa borówka brusznica. Najczęściej w sklepach dostaniemy owoce suszone lub w formie konfitury. Suszone dodajemy do sałatek, ciastek, faszerujemy jabłka i pieczemy domowe batony. Możemy też kilka wrzucić do kompotu albo ugotować z nich kisiel. Zarówno kisiel, jak i kompot warto także przygotować ze świeżych owoców. Podobnie domową konfiturę. Owoce podgrzewamy z odrobiną wody i masła, dodajemy miód i korzenne przyprawy (cynamon, kardamon, imbir, goździki). Smażymy, aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję. Całość możemy doprawić papryczką chili. Żurawina doskonale uzupełnienia smak pikantnych i słodkich dań. Pasuje do mięs, ryb i warzyw. Możemy przygotować z niej także sos, w połączeniu z musztardą lub chrzanem. Świeże owoce doskonale nadają się do zimowej bezy z kremem z serka mascarpone. Wystarczy dodać do kremu kilka kwaśnych, czerwonych kuleczek, które zrównoważą słodki smak.

ZOBACZ TEŻ: Faworki z przepisu babci. Dodaj ten składnik, a będą miękkie i puszyste

Sonda
Lubisz żurawinę?
Tańczące z promocjami 28.11.2023