Przetwory i nalewki

i

Autor: Shutterstock

Tu jest najlepsza wiśniówka i marynowane śliwki

2019-08-13 8:22

To właśnie teraz najlepiej sięgać po owoce i warzywa, żeby je przygotować na zimę. Proponujemy dwa poradniki – książkę „Przetwory” i „Nalewki”, które nie tylko podpowiadają co, jak i kiedy przerabiać, ale także podają sprawdzone przepisy na domowe trunki i przetwory.

Marynowane śliwki

Sezon na śliwki, w zależności od odmiany i pogody, zaczyna się już w lipcu, a kończy nawet w październiku. Obfitość gatunków sprawia, że możemy cieszyć się pysznymi śliwkami przez naprawdę długi czas, a jeśli jeszcze zamarynujemy je w słoiczkach, znacznie ten czas wydłużymy. Marynowane śliwki są dobre do pieczonej karkówki, boczku, pasztetu lub jako składnik sałatek: śledziowej i jarzynowej.

3 słoiki o pojemności 350 ml 40 minut

1 kg śliwek węgierek

Zalewa:

1 l wody

1 i 1/2 szklanki octu 10-proc.

1/2 szklanki miodu

4 goździki

 

PRZYGOTOWANIE

Śliwki umyć. Włożyć do wyparzonych słoików. Zagotować wodę z miodem, octem i goździkami. Wrzącą zalewą zalać śliwki. Dokładnie zakręcić słoiki. Pasteryzować w 90ºC przez 10 minut.

Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl

Przetwory

i

Autor: Piotr Dąbrowski

Wiśniówki

Nalewki owocowe cieszą się niezmiennym powodzeniem. Są doskonałym dodatkiem do deserów, ciast oraz dań wytrawnych. Ich aromat i smak zachwyca i urozmaica spotkania w większym gronie.

 

Wiśnia z kardamonem

VII–VIII, 6 miesięcy, łatwa

Składniki:

2 kg dojrzałych i wydrylowanych wiśni

1 l spirytusu 90-proc.

10 g mielonego cynamonu

10 ziaren kardamonu

10 goździków

1/2 laski wanilii

500 g cukru

 

PRZYGOTOWANIE

Wiśnie wsypać do małego gąsiora lub wysokiego słoja. Dodać cynamon, kardamon, goździki i pokruszoną wanilię oraz cukier. Zalać spirytusem tak, aby owoce były całkowicie zakryte i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół roku. Po tym okresie odcedzić i przelać do butelek.

Jak stosować? Nalewka pomoże w problemach z układem pokarmowym. Cynamon, kardamon i goździki pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym ułatwiają trawienie. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Pić jeden kieliszek pół godziny przed obiadem przez kilka dni.

 

Wiśniówka z nutą cytryny

VII–VIII, 4 miesiące, łatwa

Składniki:

1 kg wiśni

1 l wódki 40-proc.

szklanka wody

250 g cukru

skórka obrana z jednej cytryny (najlepiej ekologicznej)

 

PRZYGOTOWANIE

Wiśnie wydrylować i rozgnieść. Przełożyć do słoja i postawić na 2 dni w chłodnym pomieszczeniu. Do wódki wrzucić skórkę cytryny i zalać nią wiśnie. Cukier stopić na syrop z małą ilością wody (tylko taką, by umożliwiała rozpuszczenie się cukru), dodać do wiśni. Słój szczelnie zamknąć. Po miesiącu nalewkę przelać do butelek.

Przepis pochodzi z książki „Nalewki”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Nalewki

i

Autor: Piotr Dąbrowski

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki