Cudowne właściwości poburaka czerwonego odkryli naukowcy z Exeter w Wielkiej Brytanii. Uczeni stwierdzili, że znajdujące się w wyciągu z buraków azotany redukują zużycie tlenu. Oznacza to, że regularnie pijąc buraczany sok, wolniej tracimy siły i jesteśmy aż o 16 procent sprawniejsi!
Anita (25 l.) z Dąbrowy Białostockiej (woj. podlaskie) postanowiła sprawdzić moc soku z buraków na swoim mężu Tomaszu (25 l.). - Soczek jest smaczny i skuteczny - mówią zgodnie małżonkowie już po wszystkim, zadowoleni z udanego eksperymentu.
Przepis na sok z buraków
Świeże średniej wielkości buraki ćwikłowe należy obrać ze skórki i rozdrobnić, a następnie kawałki warzyw wrzucić do sokowirówki. Powstały w ten sposób sok można przyprawić do smaku cukrem, solą i innymi przyprawami - według gustu. Smacznego!