WARTOŚCI ODŻYWCZE WIEPRZOWINA

Wieprzowina zaspokaja dwie najważniejsze potrzeby naszego organizmu: dostarcza budulca (białko) oraz energii (tłuszcz). Ponadto stanowi bardzo cenne źródło witamin i minerałów.

dodano 26-3-2015

Świnia towarzyszy nam od 15 tys. lat, a prekursorem tego gatunku był dzik.

dodano 12-3-2015

Składniki mineralne, czyli inaczej sole są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie potrafimy ich samodzielnie wytworzyć. Muszą być zatem dostarczane codziennie z pokarmem i …

dodano 5-3-2015

Szczupła sylwetka jest „trendy". Dążenie do jej zachowania pcha ludzi niekiedy do skrajnych działań, dotyczących wyboru diety. Niektóre z tych rozwiązań są nawet szkodliwe dla zdrowia.

dodano 12-2-2015

Cholesterolu nie można wyeliminować z diety, bo jest on niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu. Odgrywa bowiem kluczową rolę w wielu procesach.

dodano 5-2-2015

Wieprzowina jest w Polsce kojarzona negatywnie pod względem właściwości prozdrowotnych. To niesprawiedliwe, bo dzisiejsza wieprzowina to zupełnie inny produkt niż 20 lat temu. Przez lata selekcji zwi…

dodano 29-1-2015

Mięso znów zaczyna być doceniane jako składnik diety, tylko wieprzowina wciąż znajduje się na cenzurowanym. To bardzo krzywdzące, zwłaszcza że powszechnie publikowane dane dotyczące ilości jej podsta…

dodano 22-1-2015