Kwasy tłuszczowe w wieprzowinie nie takie straszne, jak mówią

2015-01-29 10:24

Wieprzowina jest w Polsce kojarzona negatywnie pod względem właściwości prozdrowotnych. To niesprawiedliwe, bo dzisiejsza wieprzowina to zupełnie inny produkt niż 20 lat temu. Przez lata selekcji zwierząt nie tylko zmniejszyło się otłuszczenie mięsa, ale również zmienił się w nim profil kwasów tłuszczowych.

Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zawiera kwasy tłuszczowe nasycone (SFA) oraz kwasy tłuszczowe nienasycone (NNTK), w których skład wchodzą wielonienasycone kwasy (PUFA) i jednonienasycone kwasy (MUFA). Tłuszcze nasycone dostarczają człowiekowi energii, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych. W nadmiarze mogą jednak szkodzić, podnosząc poziom złego cholesterolu i przyczyniając się do problemów z sercem. NNKT są bardzo cenne dla organizmu. Ich niedobór powoduje bowiem skutki groźne dla zdrowia, np. reakcje zapalne w organizmie, zahamowanie wzrostu niemowląt id zieci, powstawanie zmian skórnych, opóźnienie gojenia się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, nadmierną kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.

Walory prozdrowotne

Proporcja kwasów PUFA/SFA uznawana jest powszechnie za wskaźnik jakości tłuszczu w odniesieniu do zdrowia człowieka, a ten w ostatnich latach w mięsie wieprzowym znacznie się poprawił i wzrósł z 0,2 do 0,25. Proporcja kwasów PUFA/SFA jest korzystniejsza w wieprzowinie niż w wołowinie. Jeśli zaś pod lupę weźmiemy mięso drobiowe, oka- że się, że wieprzowina, choć ma mniej NNKT, charakteryzuje się znacznie korzystniejszą proporcją kwasów omega-6 i omega-3. Spośród tych trzech rodzajów mięsa wieprzowina więc ma najlepsze właściwości prozdrowotne i powinna być zalecana w żywieniu człowieka, szczególnie osób z nadwagą, cukrzycą i chorobami układu krążenia.

Kotlet zamiast tabletek

Możemy kształtować skład kwasów tłuszczowych w mięsie przez żywienie trzody chlewnej. Do paszy dodaje się naturalne składniki będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak np. nasiona czy olej z lnu. Dzisiejsza wieprzowina nie jest więc tak „straszna", jak się mówi. I być może nie warto jest kupować w aptece „tabletek omega", skoro odpowiednio zbilansowana dieta, a więc zawierająca wieprzowinę i ryby w cotygodniowym jadłospisie, może dać takie same efekty. A dodatkowo pozwoli zaoszczędzić parę.

Na podstawie artykułu dr inż. Ewy Poławskiej, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk. Pełna wersja artykułu dostępna na stronie www.polsus.pl

Przepis na szynkę z żurawiną


Składniki:

  • szynka wieprzowa bez kości
  • szklanka bulionu
  • 2 duże cebule
  • opakowanie żurawiny

Marynata:

  • kilka łyżek oleju,
  • papryka słodka, ◗ papryka ostra,
  • czosnek granulowany,
  • majeranek, pieprz, sól S

Sposób przygotowania

Z oleju oraz przypraw szykujemy marynatę, którą nacieramy szynkę. Całość odstawiamy do lodówki na noc. Tak przygotowaną szynkę wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Przygotowujemy zalewę z bulionu, pokrojonej w piórka cebuli, majeranku, czosnku oraz żurawiny. Całość gotujemy w rondelku. Po 1 godzinie pieczenia zalewamy szynkę zalewą i pozostawiamy w piekarniku na kolejną godzinę. Od czasu do czasu polewamy szynkę wytworzonym sosem.

 

Wieprzowy tłuszcz jest zdrowy

prof. zw. dr hab. n. med., dr h.c. mult. Piotr Książek, Uniwersytet Medyczny w Lublinie


– W ostatnich badaniach stwierdzono dwukrotnie mniejszą niż dotychczas zawartość tłuszczu w mięsie, które przez konsumentów oraz specjalistów od żywienia człowieka postrzegane jest jako tłuste. Szczególnie boczek, który jeszcze 20 lat temu zawierał około 50 proc. tłuszczu, dzięki selekcji zwierząt i poprawie ich mięsności zmienił swoje proporcje i dziś ma średnio nawet o 15 proc. mniej tłuszczu. Dzisiejsze mięso wieprzowe to zupełnie inny produkt, a przez lata selekcji zwierząt nie tylko zmniejszyło się otłuszczenie, ale również zmienił się profil kwasów tłuszczowych. Pamiętajmy jednak, że każdy surowiec można zepsuć, poddając go niewłaściwej obróbce.

 

 

 

 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki