To już pewne! Waldemar Pawlak wraca do gry. Właśnie objął ważne stanowisko

2021-12-04 22:16
Waldemar Pawlak
Autor: Piotr GRzybowski/SE

Waldemar Pawlak wygrał wybory na szefa Rady Naczelnej PSL podczas odbywającego się w sobotę kongresu ludowców. Pokonał wicemarszałka Sejmu Piotra Zgorzelskiego, który miał rekomendację mazowieckich ludowców, a w drugiej turze wygrał z Dariuszem Klimczakiem.

Do dziś szefem Rady Naczelnej był Jarosław Kalinowski. Poza nim o stanowisko ubiegali się wicemarszałek Sejmu Piotr Zgorzelski, szef regionu wielkopolskiego Andrzej Grzyb, wiceprezes PSL Dariusz Klimczak oraz Waldemar Pawlak, były premier i szef partii.

Rydzyk przemawia po niemiecku i mówi o kolejnym darowanym aucie. To AUDI!

Do drugiej tury wyborów weszli Pawlak i Klimczak, a wielkim przegranym okazał się Piotr Zgorzelski, rekomendowany przez zarząd mazowieckiego PSL. Powiadomił o tym polityk PSL Przemysław Grabowski, na Twitterze podając, że w pierwszej turze Pawlak otrzymał 255 głosów, Klimczak - 235, Zgorzelski - 226. Grzyba natomiast poparły 92 osoby. W drugiej turze zwyciężył Pawlak, zebrał 408 głosów.

Rada Naczelna PSL to rodzaj rady nadzorczej stronnictwa o bardzo poważnych kompetencjach. Może w każdej chwili odwołać prezesa. Na sobotnim zjeździe PSL-u w Warszawie stanowisko przewodniczącego ugrupowania obronił Władysław Kosiniak-Kamysz. Otrzymał 784 głosy, a jego konkurent Stefan Krajewski – 87.

Express Biedrzyckiej - Sebastian Kaleta: Niemcy zagrażają suwerenności Polski. Dążą do budowy imperium
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE