Jan Maria Jackowski

Autor: Tomasz Radzik/Super Express Jan Maria Jackowski

Ujawniono, jak Kaczyński potraktował Jackowskiego. Prezes nie miał litości!?

2022-02-23 16:26

Jan Maria Kaczyński został wykluczony z klubu PiS za łamanie regulaminu - jak przekazała we wtorek (22.02) wieczorem rzeczniczka PiS Anita Czerwińska. Teraz ze środka PiS-u wychodzą na jaw smaczki dotyczące tego, jak usunięto senatora Jackowskiego. Jarosław Kaczyński nie miał litości!

Jackowski wyrzucony z klubu PiS. Kaczyński: Mamy tu jedną przykrą sprawę do załatwienia

Plotki o planach pozbycia się niewygodnego senatora krążą już od ponad miesiąca. Jako pierwszy o takich planach mówił wicemarszałek Sejmu, szef klubu PiS Ryszard Terlecki. Jak twierdził już wówczas, miałby to być skutek działań i wypowiedzi Jackowskiego stojących w sprzeczności ze stanowiskiem klubu.

Senator ciągle podkreślał, że nie jest członkiem partii Prawo i Sprawiedliwość i w związku z tym zarzut wypowiedzi niezgodnych z linią polityczną jest nieadekwatny. Zdradził, że nie kontaktował z nim nikt z kierownictwa PiS. O całej sprawie planów wyrzucenia go z klubu, dowiedział się z mediów.

Teraz na jaw wychodzą szczegóły jego usunięcia. Jak donosi Gazeta Wyborcza, ponad połowa członków klubu PiS, m. in. prezes PiS Jarosław Kaczyński, premier Mateusz Morawiecki, marszałek Sejmu Elżbieta Witek i wicemarszałek Ryszard Terlecki, zebrała się w Sejmie. – Zaczęło się  z półgodzinnym opóźnieniem, widać że czekali, żeby było kworum – opowiada "Wyborczej" jeden z posłów.

O planach usunięcia Jackowskiego osobiście poinformował prezes Kaczyński.