Epidemia bakterii E. coli: Hiszpańskie ogórki nie są groźne – przeszły testy w laboratorium

2011-05-31 19:08

Ogórki sprowadzane z Hiszpanii jednak nie były źródłem fali zakażeń bakterią E. coli w Niemczech – to najnowsze doniesienia z laboratoriów gdzie badano warzywa sprowadzane z Hiszpanii. Niestety wciąż nie udało się ustalić co w takim razie może być źródłem zakażeń.

Testy laboratoryjne wykazały, że typ bakterii, wykryty na sprzedawanych w Hamburgu ogórkach z Hiszpanii, raczej nie jest przyczyną fali zatruć pokarmowych. Na dwóch z trzech badanych w hamburskim laboratorium ogórków z Andaluzji występowały bakterie szczepu E. coli, jednak nie takie jak wyizolowano od pacjentów leczonych w szpitalach.

Wszystko na temat EPIDEMII zatruć bakterią E. COLI>>>

To oznacza niestety, że wciąż nie wiadomo co było i wciąż jest źródłem nowych zakażeń.

Warto dodać, że większość szczepów bakterii E. coli nie jest chorobotwórcza. Ten, z którym obecnie mamy do czynienia występuje bardzo rzadko, ale niestety powoduje poważne powikłania.

Do tej pory w całych Niemczech do wtorku z powodu zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) wywołanego przez bakterię zmarło 15 osób. O pierwszej ofierze śmiertelnej poinformowała też we wtorek Szwecja.

Patrz też: Bakteria E. coli - jakie są OBJAWY ZATRUCIA, czym grozi zakażenie Pałeczką okrężnicy

W Niemczech liczba chorych, jak i podejrzeń infekcji sięga 1500. Najbardziej dotknięte falą zachorowań są północne regiony kraju.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki