Dieta która leczy

2011-02-22 3:00

Boli cię głowa, czujesz, że łapie cię przeziębienie? Zamiast od razu sięgać po tabletki, zastosuj... dietoterapię. Są produkty, które mogą ci pomóc. Niektóre z nich działają jak antybiotyki, ale nie rujnują organizmu.

Skorzystaj z naszej ściągawki

RYBY - zwłaszcza te pochodzące z zimnych mórz pomagają zwalczyć bóle głowy. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 pomagające w blokowaniu substancji, które mogą wywoływać migreny. Podobnie działa imbir, który redukuje stany zapalne będące podłożem bólów głowy.

JOGURT - zawiera wiele substancji zwalczających infekcje i gorączkę. Udowodniono, że w wielu przypadkach działa nawet skuteczniej niż leki, głównie ze względu na zawartość substancji (acidofilina) o działaniu wiruso- i bakteriobójczym.

MIÓD - pomaga zwalczyć biegunkę. Wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Hamuje wzrost nawet salmonelli i E. coli.

ŻURAWINA - pomaga przy zapaleniach pęcherza. Jest nazywana żurawinowym antybiotykiem, utrudnia przyklejanie się bakterii wywołujących zakażenia do ścianek pęcherza.

CZOSNEK - jest doskonały na przeziębienia i grypę. Allicyna (substancja odpowiedzialna za specyficzny zapach) niszczy wirusy i bakterie. Badania wykazały, że często działa silniej niż penicylina czy tetracyklina.

OLIWA Z OLIWEK - pomaga przy nadciśnieniu tętniczym. Nienasycone kwasy tłuszczowe z oliwy zmniejszają lepkość krwi, wzmacniają ścianki tętnic. Wystarczy jedna łyżka oliwy dziennie. Podobnie działa seler, zwłaszcza naciowy.

GREJPFRUT - zwalcza zbyt wysoki cholesterol. Powoduje też oczyszczanie tętnic ze złogów. Główny składnik czynny znajduje się w pektynach (włóknach) owocu.

JABŁKA - są doskonałe przy problemach z sercem. Pomagają utrzymać w zdrowiu cały układ krążenia. Zmniejszają poziom cholesterolu, oczyszczają tętnice, a ich sekret tkwi w pektynach, rozpuszczalnych włóknach oraz w wit. C.

BANANY - zawierają składniki, które zapobiegają wrzodom żołądka i wspomagają ich gojenie. Wykazują dobroczynny wpływ na śluzówkę żołądka, tworząc barierę chroniącą przed działaniem żrących soków żołądkowych.

CEBULA - wskazana jest przy skłonnościach do zakrzepicy. Pomaga rozpuszczać już istniejące zakrzepy, a wzmacniając ścianki tętnic i podnosząc poziom tzw. dobrego cholesterolu, zapobiega nowym zakrzepom. Działa przeciwzakrzepowo w każdej postaci, bez względu na to, czy jest surowa, gotowana, smażona czy suszona.

FASOLA - jest doskonała dla cukrzyków. Wszystkie warzywa strączkowe znakomicie pomagają w regulacji poziomu insuliny we krwi. Po spożyciu fasoli następuje bardzo powolny wzrost cukru we krwi i organizm nie potrzebuje dużych ilości insuliny, żeby go przetworzyć. A jest to bardzo korzystne, zwłaszcza dla cukrzyków.

HERBATA - chroni zęby przed próchnicą. Dzięki zawartości garbników i fluoru, i to bez względu na rodzaj herbaty, skutecznie broni przed dostępem bakterii próchniczych.

Więcej o dietach dowiesz się w programie "Między kuchnią a salonem" od poniedziałku do piątku o godzinie 14.55 na antenie TVN

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki