PRZEPISY NA WIELKANOC 2013, Marcin Najman: makowiec mamusi

2013-03-28 13:09

- Mimo, że nie jestem mistrzem kuchni to Wielkanocy bez makowca mojej mamy sobie nie wyobrażam. To najpyszniejsze ciasto pod słońcem - mówi bokser Marcin Najman (30 l.).

Składniki:
ciasto kruche: 1 szklanka mąki; 1/4 margaryny; 1/4 szklanki cukru; 1 żółtko; połowa białka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; trochę kwaśnej śmietany
masa: 4 jaja; 30 dkg maki; 1 szklanka cukru; 1/2 margaryny; 40 dkg jabłek; 6 łyżek manny; 1 łyżeczka proszku do pieczenia - zapach (najlepiej migdałowy); bakalie

Sposób przygotowania:
Mak parzyć w mleku ok. 2 godzin, następnie odcedzić i zemleć. Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Połączyć przekręcony mak, jabłka, proszek do pieczenia, zapach, bakalie i kaszę mannę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wymieszaną masę wylać na wcześniej przygotowany kruchy spód. Piec ok. 40 minut. Wierzch ciasta po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki