Składniki, których potrzebujesz to: 340 g mąki, 5 g suszonych drożdży, 1,5 łyżeczki cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki oliwy, 250 ml letniej wody. Sposób przygotowania: Rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw na 10 minut. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i wlej drożdże. Wyrabiaj 5-10 minut na blacie aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na 10 min. Ponownie włóż ciasto do miski i wyrób z oliwą. Podziel ciasto na porcje po 150 g. i uformuj w kule. Następnie przykryj ciasto folią i odstaw na 45 min. W tym czasie ciasto powinno urosnąć. Kiedy ciasto wyrośnie dwukrotnie nagrzej piekarnik do 230 stopni. Oprósz ciasto mąką, aby się nie kleiło i wałkuj aby nie było pęcherzyków powietrza. Uformuj placki o średnicy około 20 cm. Dodaj ulubione dodatki i piecz około 15 mintut. Smacznego !
Zobacz też: Pyszne ciasto półkruche z owocami, masą budyniową i kruszonką. PRZEPIS!
Przeczytaj też: Twoje dziecko nie chce jeść? Oto pomysł na pyszne i ciekawe ŚNIADANIE. Przepis na tosty francuskie na słodko!