Marynowana sałatka z curry [PRZEPIS] - zalewa, jak przygotować warzywa

2013-07-28 12:00

Marynowana sałatka z curryKoszt: 11 zł Składniki: 5-6 kg dojrzałych ogórków, natka selera, 2 duże cebule, zalewa

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy, jak przyrządzić smaczną marynowaną sałatkę z curry. To smaczny zestaw warzyw, który będzie pasował do wielu obiadów. Dzięki pasteryzowaniu może długo czekać na otwarcie i służyć dawką witamin zimą.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Zalewa: opakowanie przyprawy curry, 3 litry wody, 2 szklanki cukru, 1,5 szklanki octu 6 proc., 5 łyżeczek białej gorczycy, 3 łyżki soli.

Sposób przygotowania: Obrane ogórki pokroić wzdłuż na cztery części, wykroić gniazda nasienne. Ułożyć pionowo w słoikach. Do każdego dodać 2-3 liście z natki selera. Cebulę pokroić w plastry. Wodę zagotować, do wrzątku dodać składniki zalewy i cebulę, ostudzić. Zalać pikle. Pasteryzować 5-10 min.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki