Se.pl styl życia przepisy kulinarne Przepisy na przetwory: Śliwowica

Przepisy na przetwory: Śliwowica

05.09.2011, godz. 02:00 / aktualizacja 20.01.2013, godz. 20:18
sliwki_sliwki_wegierki
foto: EAST NEWS

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną Śliwowicę. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki Śliwowicy.

Śliwowica
Koszt: 118 zł

Składniki: 1 kg śliwek węgierek, 1 litr spirytusu 70 proc., 0,75 litra wódki, 0,5 litra wody

Sposób przygotowania: Dojrzałe śliwki węgierki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Następnie włożyć do słoika lub gąsiora i zalać wódką oraz spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i odstawia w słoneczne miejsce na 5 tygodni. Po tym okresie  rozpuścić cukier w gorącej wodzie i dolać do naczynia mieszając z jego zawartością. Po 3 dniach nalewkę zlać, przefiltrować przez filtr do kawy, po czym odstawić na 4 miesiące.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: