Co jeść, żeby być mądrzejszym? Oto przepis na wydajniejszy mózg

2014-12-01 18:30

Okazuje się, że bez problemu możemy zwiększyć wydajność naszego mózgu. Orzechy, jajka, czy imbir pomogą ci nie tylko zdać egzamin, ale też wpłyną na twórcze, artystyczne myślenie.

Możemy zwiększyć wydajność naszego mózgu bez zbędnych środków farmaceutycznych. Dieta ma nie tylko zbawienne działanie na naszą sylwetkę, ale oddziałuje też na procesy myślenia. Jak w prosty sposób sprawić, żeby mózg pracował na wyższych obrotach?

Powszechnie wiadomo, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Jajka to najlepszy pomysł na pierwszy posiłek. Są one kapsułą wszystkim witamin i minerałów za wyjątkiem witaminy C. Znajdująca się w nich lecytyna wpływa doskonale na procesy myślowe. W parze z owsianką z mlekiem tworzą wybuchową mieszankę, idealną do tworzenia nowych komórek nerwowych w mózgu.

Podczas nauki odstawmy na bok słone paluszki, czy cukierki. Zastąpmy je natomiast orzechami włoskimi, które maja najwięcej kwasów Omega 3, które doskonale wpływają na zapamiętywanie.

Co z kolei zjeść na obiad? Ryby, zwłaszcza morskie, są również znakomitym źródłem kwasów Omega 3. Dodatkowo ryby morskie zawierają jod, który zapobiega kretynizmowi - chorobie, której nazwa mówi sama za siebie. Ryba w połączeniu z soją, soczewicą, czy innymi strączkami to idealne rozwiązanie na obiad - mówi dietetyk Agnieszka Piskała.

Zobacz też: Owocowe soki mają więcej cukru niż Coca-Cola!

Po tak zdrowym obiedzie, herbata przygotowana z imbirem wręcz wprowadzi nasz mózg w ekstazę. Imbir, podobnie jak kminek, zawiera olejki eteryczne, które wspomagają procesy twórczego, kreatywnego myślenia. - Substancje tam zawarte otwierają mózg, otwierają logiczne i artystyczne myślenie - wyjaśnia dietetyk Agnieszka Piskała.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki